„Не мисля, че жителите на Банево днес са тук, за да чуят за вдигането на данъците с 2лв. Според мен те искат да знаят дали всички панирани улици ще бъдат асфалтирани. Да, през 2018г. те ще бъдат асфалтирани. Зам.-кметът по строителство Чанка Коралска показа картата”. Това каза кметът Димитър Николов на днешната сесия на Общинския съвет, по време на която трябва да се реши прекатегоризацията на Банево, Рудник и Черно море. Засега промяната на категорията на „Меден рудник” и Сарафово се отлага.

Пракатегоризацията означава и леко вдигане на данъците. Затова тази сутрин пред НХК, където е залата на ОбС, имаше граждани със снимки на разкопани улици.

„През 2015г., 2016г. и 2017г. за ремонт на улични настилки в Банево Община Бургас е отделила 2,5млн. лева. Планирани са още над 500 000 лв. за ремонт на улици”, обясни зам.-кметът по строителство на Община Бургас Чанка Коралска.

В централна градска част, „Възраждане” и „Меден рудник” данъчната ставка е по-висока, а и тези квартали имат нужда от поддръжка.

„Като се връщам назад в годините зная, че проведохме 6-7 срещи на територията на кварталите и в Банево да разясняваме ползите и отрицателните страни от това село Банево да стане квартал. Много подробно, заедно с кмета, раздавахме флаери с преимуществата и недостатъците. Стана един възрастен човек на 88 години и каза, че откакто се е родил живее в тиня, защото няма канализация, използват септична яма, мирише и внучето им се разболява. А отпадните води се вливат в Атанасовското езеро. Вливането на фекални води там е незаконно. Съществуващите изисквания по оперативните програми не даваха възможност на Банево, Рудник и Черно море да кандидатстват за канализация. Сега канализацията работи перфектно, а отпадните води се пречистват по-добре от тези на Бургас”, обясни кметът Николов.

Докладната записка за приемане на решение за промяна на категорията на част от кварталите на гр. Бургас бе приета с 41 гласа, 3-ма против и 2-ма въздържали се.