Черноморец днес беше потънал в тишина, скръб, сълзи, цветя. Само ридания раздираха наслоената тишина. Много, много млади хора изпълниха църквата „Свети Никола“, която се намира на крайбрежната алея, десетки още прииждаха постоянно по уличиките. Там бяха близки, роднини, приятели, съученици, учители, съседи, почти всички жители на село Атия и половината Созопол. Всички те със сълзи на очите, тотално смазани, дойдоха да си вземат последно сбогом с 16-годишния Костадин Джардов, ученик в Професионалната гимназия по туризъм в Бургас, който беше убит на пешеходната пътека край село Атия, на пътя Созопол-Бургас. Съученици и приятели на момчето извадиха белия ковчег от катафалката, те просто се тресяха от емоции и сълзи, като се сдържаха единствено, за да изпратят достойно връстинка си в последния му път. Трагедията и мъката беше просто неописуема. Майката Наташа и бащата Апостол не можеха да стоят на краката си, бабата Йорданка е в ужасно състояние.

Какво обаче се случи след скандала с открадния труп на ученика до днес- когато беше най-най-ужасният момент за семейството му.

Защото се оказа истински ад, за който разказаха днес близки на родителите.

Оказа се, че съобщението за смърт е предадено, заедно с личната карта на Костадин – на агенция „Архангел Михаил“. Как от моргата е отишло в частната фирма – не е ясно.

Коя е въпросната леля, която се е "обадила", за да потърси услугите на тази агенция, очевидно на този етап изобщо не става ясно, според разказите на близките. Едната леля – сестра на Апостол, е живяла в Англия и дошла вчера, а другата – от Германия е пристигнала днес. Казват се Полина и Радостина и са потънали в мъка. Бабата Йорданка има снаха, която е от Сунгурларе и изобщо няма отношение към организацията на погребението, освен че е смачкана от скръб.

Според близки, Костадин е погребан с документи, издадени върху основата на дубликат от съобщението за смърт, за да може процедурата да се състои и да няма поне в тази посока още травми за семейството.

Скандалът избухна в сряда, когато бащата Апостол потърси за подкрепа верния си приятел Христо Бардуков, който е бивш репортер на „Господари на ефира“, бивш общински съветник в Созопол, настоящ шеф на отдел „Спорт и младежки дейности“ към Община Созопол. Именно той, благодарение на чувството си за справедливост и на контактите си с медии, направи грозния скандал публичен, иначе можеше да остане в тишината. Отишли да търсят агенция, която да осигури траурната церемония, Христо Бардуков и бащата на Костадин – Апостол, се сблъскаха с жестокостта. Тялото на Костадин се оказва не в моргата, а в агенция „Архангел Михаил“.

Репортер на БургасИНФО няколко минути след това посети същата агенция. Там ни показаха "договора" и "сметката", натрупана – забележете за 2 дни, не за целия престой, нито за организация на церемонията, дори цената за кръст я няма. За сметка на това ни признаха, че работят с SOS-ПТП. Това е организация, която би трябвало да защитава пострадалите от катастрофи и осигурява адвокати, които са вързани с услугите на агенцията. Мъжът, който ни посрещна в „Архангел Михаил“, съвсем спокойно обясни, че роднините са отказали услугите на организацията. Той нямал нищо против, но хората трябвало да платят сумата от 1360 лева. Той можел да „приспадне“ парите от ковчега, оценен на 800 лева. Човекът не искаше да бъде сниман, но пък ни показа сметката (снимката я предоставяме свободно на всеки, който иска да я ползва, в интерес на това да излезе истината, независимо каква е тя). Заявител в нея е Костадин......, датата 20 ноември, ден, след като момчето беше прегазено. На въпроса ни тогава къде се намира тялото на момчето, отговорът беше - при нас е.

Друг служител на "Архангем Михаил" даде обяснение, че една леля - сестра на бащата, се е обадила да потърси услугите. Той размахваше като доказателство мобилен телефон с номер, изписан на дисплея. По-късно го предостави на намиращите се отвън приятели на семейството на Костадин, които се обадиха на него. "Оказа се грешка", твърдяха хората.

Представителите на агенцията пък повтаряха, че скандалът е битка на конкуренцията. Стигна се до намесата на полицията, която да разпореди предаването на тялото. После и прокуратурата се самосезира.

Най-преките близки на Костадин са в огромен шок. Жителите на Атия обаче се питат – как от моргата тялото на момчето стигна до траурна агенция. Най-важният въпрос.

Вторият въпрос е за шофьора Кирил Георгиев, който обаче на този етап е по-скоро повод за коментари сред обществеността.

В Черноморец го познават като Кирчо. Всички го описват като кротък и добър човек, с тихо семейство. Припомняме, че той има наследствена къща там, точно зад кметството, но живее и работи в Бургас, има две дъщери. Хората днес масово коментираха, че той просто не е видял детето, пресичащо по зебрата. „Валеше дъжд, рано сутринта е било, очевидно не го е видял. Ужас и за двете семейства.“, казаха местни хора. Все още не е готова съдебно-техническата експертиза на автомобила му. Жители на Черноморец заявиха, че водачът е бил тотално неадектватен от шока, едва е бил овладян да не посегне на себе си, след като е разбрал какво е причинил.

"Пътувах към Бургас около 6,30, наистина не се виждаше добре. Миг невнимание и се сриват съдби", коментираше днес съсед на Кирил Георгиев в Черноморец. Той заяви, че местните хора са просто покрусени от огромната трагедия в семейството на убитото момче и от ужаса сред близките на шофьора.