51 екипа в област Бургас, в които влизат представители на Регионалния инспекторат по образование, общините, социални работници и полиция правят опит да върнат и задържат в училище 10 000 деца. Това съобщи директорът на РИО Бургас Виолета Илиева след срещата на министъра на образованието Красимир Вълчев с над 100 представители на училища от област Бургас.

По данните на ГРАО от месец септември, когато е започнала работата на механизма, около 13 000 деца не са били в системата на образованието. От Инспектората са възстановихме, че от тези 13 000 деца близо 10 000 са такива, които трябва да бъдат в училище.

„Те бяха идентифицирани, знаем къде се намира всяко от тях. За задържането на децата в училище срещнахме разбиране от кметовете на общините и малките населени места. На местата, в които социалните работници са малко, подкрепа ни бе оказана от полицията. Основната работа се извършваше от екипи, които бяха предложили директорите на детските градини и училищата. В град Бургас например работят четири екипа, като във всеки има между 70 и 80 души. Дейността на всеки екип се координира от експерти на Регионалното управление. В момента всички наши партньори по работата на механизма трябва да нанесат мерките, които са по тяхната компетентност”, заяви Илиева.