Тя е още топла, а коричката и разнася онзи хрупкав звук при първия допир с устните, от вътрешността й излиза нежна прозрачна пара, която обгръща брадичката, а в средата й е най-желаното - бяло саламурено сирене, натрошено на по-ситни и по-едри бучки, които карат небцето да изтръпва в сладост, макар соления вкус. На масата край пекарната стои цяло семейство – майка, две деца, баща и куче. Минава позната и ги пита какво правят, а майката с усмивка отвръща: „Закуска”, докато държи в скута си и храни невръстното си дете. Съседката минава и носи цяла торба, от която се носи благоухание на току-що изпечено. На излизане от плод-зеленчука виждаш как як младеж стои пред паркирания си в близост джип и на две-три хапва закуската си. Да, българската баница в дует с айрян* или боза може и да буди поетични мисли рано сутрин в събота, но не и тази седмица. След като редица проучвания през годините показаха, че част от сиренето на пазара е откровен боклук, в яйцата пък има фипронил, сега дойде ред и на маслото с натамицин. Проучването на „Активни потребители”, извършено в магазини, продаващи стоки на едро в Несебър и обект в Бургас, само доказа, че се храним с отрови.

Е, това не е изненада, пък и в закуските едва ли някой си прави труда да влага масло – евтиният маргарин е далеч по-достъпен и на никой не му прави впечатление. Цените на тестените закуски обаче си остават все едно са приготвени с висококачествено брашно, яйца и сирене. А дано, ама надали. И когато искаш да избягаш от тях, решаваш да готвиш вкъщи, но се оказва все същото, защото неволно подправяш ястията с натамицин, фипронил или нещо, което още не е открито. Жалко само за онази лютеница и, че в нея нямаше дрога. Щеше да е най-безвредното нещо.

Когато в блаженство премляскваш домашните палачинки или купешката софиянка, всъщност с една крачка се доближаваш по-близо и по-близо до клиничната пътека за инсулт или инфаркт. Реалност. Може би, ако веганите бяха вложили енергията си да спасят хората от рака или други жестоки заболявания, които химията в месото, млякото и яйцата предизвиква, щяха да имат много повече последователи.

Уви, ще продължаваме да ядем отрови, за които дори си плащаме.

*за критикарите – думата се изписва айрян от 2012г. насам