Аз не влизам в ролята на адвокат на моя колега Симеонов, но следва да се види другата гледна точка – на тези 500 хил. души, които са в хотелите, имат частни апартаменти и до 6 часа сутринта не могат да спят. Кое е по-важно за българския туризъм? Четири заведения и протестът на техните служители? Другите туристи не могат да спят. Не става въпрос кои са повече – 5 хил. млади хора, които искат да купонясват до сутринта или 500 хил. туристи, които искат да почиват, да спят и да събират сили за работния сезон. Въпросът със статута на тези курорти е сериозен. Излизат едни младежи и ти казват – това е курорт за купон. Няма такъв статут „курорт за купон“. Има законови норми, след като на тези заведения им са налагани глоби за шум и никой не го интересува, е логично да погледнем какво е регламентирано в Закона. Това заяви в предаването „Събуди се“ по Нова тв вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който се включи по телефона по време на гостуването на министъра на туризма Николина Ангелкова.

„Девойките със силиконовите устни и младежите със широките рамене и татуорвки от ушите до петите...ако това е цветът на българската нация, наистина голяма част от него ще избяга от България“, заключи Каракачанов.

Според министър Ангелкова трябва да има диалог и да се намери баланс. „Проверките по Черноморието трябва да не вредят на имиджа на курортите ни”, каза тя.

Според нея равносметката от тези проверки ще се стане ясна през следващия летен сезон. „Трябва да се реши статута на националните ни курорти. Сега не се прави разлика между община и курорт. С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шума, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия", уточни министърът. Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България.

По думите й правилата трябва да се спазват, но е важно и начина, по който се правят проверките. „Те не трябва да вредят на българския туризъм. Резултатите ще ги видим една година по-късно”, заяви министърът на туризма.

Ангелкова заяви още, че България става утвърдена туристическа дестинация и вече не нискобюджетна страна за туризъм.

Тя уточни още, че акцията на вицепремиера Валери Симеонов не е била координирана с нея. Попитана дали е говорил със Симеонов за акцията, тя отговори, че все още не е имала възможност да говори с него.