"За пета година се събираме тук, за да отдадем почит към жертвите. Обединени сме не само в нашата скръб, но и в решимостта си да не се поддадем на страха и хаоса. Само заедно можем да противодействаме на тероризма. Нашата битка е битка за доброто. В моменти като тези, трябва да преодолеем различията си и да бъдем готови в отговор срещу терора"- С тези думи от името на президента Румен Радев, секретарят по сигурността и отбраната Стефан Янев се обърна към десетките, присигнали днес на бургаското летище, за да отдадат почит към загиналите в бомбения атентат в аеоропорта от 18 юли 2012 г. Възспоменателната церемония започна с виртуозно изпълниние на цигулки и молитва произнесена от равин Йосиф Соломон. За да отдадат своята почит към жертвите, пред мемориалния паметник пристигнаха областният управител Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов, председателите на Окръжната и Апелативната прокуратура Калина Чапкънова и Любомир Петров, шефът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, бившите МВР- министри Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова, семействата на петимата израелски туристи убити при експлозията.

Свещ запали и бащата на българския шофьор Мустафа Кьосов, който издъхна при терористичния акт. „Всеки ден мисля за него. Никога няма да забравя този ужасен ден“, каза възрастния човек. „Нека съдебната система да си свърши работата“, категоричен бе той.
"Още помня всяка минута след съобщението за тази ужасна трагедия. Много страни страдат от тези атаки. Всички държави, които се борят с това, все още не могат да се справят с омразата и радикализма. Има какво още много да се направи, необходим е диалог и международно сътрудничество", каза Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел у нас. "Вярваме в българската система. Пет години след атентата, трябва да има справедливост", заяви тя.

Възспоменателната церемония се провежда при засилени мерки за сигурност. Районът е под наблюдението на спецчасти.