Как ще съм отвлякъл собственото си дете вкъщи и с майка ми? Това попита в съда бащата Мартин, който вдигна на крак 20 часа спецполицаи, служители на Второ РУП и психолози, след като се барикадира в апартамента си в блок 51 в бургаския ж.к. „Славейков“ с 3-годишното си дете и майка си. Районният съд в Бургас в момента гледа мярката му за неотклонение.

Съдията му обясни, че обвинението срещу него е за заплахи срещу полицаите. Мартин твърди, че оставил прозореца отворен, за да влязат полицаите. Поискал от психоложката тесла, за да откове вратата. Бил много афектиран и затова можело да бил казал някаква заплаха.

Мартин е със служебен защитник. Бащата няма документи за самоличност, роден е през 1981 година , има средно образование, няма граждански брак, не е осъждан, няма работа. От 5 години бил чист от дрога, преди е работил алпинист. Жена му започнала работа и той останал да гледа детето. Прокуратурата иска задържането му под стража.

В драматичната вечер в сряда, когато е бил подаден първия сигнал за семеен скандал в жилището и пристигането на полицаите, вратата е била отворена от жената, с която Мартин живее на семейни начала - Петя. Тя викала за помощ, била уплашена и казала, че той ги заплашва, че ще убие нея и детето. Служителите успели да я издърпат на безопасно разстояние. В лявата си ръка той държал детето, а в дясната – нож с 10 см. острие. След това заплашил, че при опит да му вземат детето - ще скочи с него през терасата. Казал, че има пистолет и затворил вратата. Психолози и полиция се свързвали с него по телефона.

„В хода на разследването има достатъчно доказателства и му повдигнато обвинение“, категорични са от прокуратурата. Заплашвал старши полицаи, трима от Второ РУП като заявил: „Имам огнестрелно оръжие, ще го използвам срещу всеки, който влезе. Ще заколя себе си, детето и майка си“.

Затова провинение наказанието е до 6 години затвор. Обвиняемият е лице с висока обществена опасност, което може да извърши ново престъпление, сочат от прокуратурата.

Защитата на Мартин твърди, че в искането за задържането му не се съдържат необходимите предпоставки. „Моля да имате предвид, че Мартин е с необременено минало, има постоянен адрес, собствено жилище, в което живее с майка си, която е много възрастна и има нужда от неговите грижи. Той няма да възпрепятства, а ще съдейства за изясняване на нужната истина по делото.“ каза адвокатът. Той настоява за мярка за неотклонение "подписка".

Самият Мартин пък заяви, че няма къде да ходи без пари и че трябвало да се грижи за майка си и за детето.

Това обаче не бе достатъчен мотив и съдът го остави в ареста.