Къщата на възрастно семейство изгоря при пожар в село Орлинци, община Средец. 81- годишната Митра Дачева и нейният съпруг Иван са местни жители, всичките им спомени са свързани със селото. Тя е работила като медицинска сестра и като такава е оказвала помощ на всеки човек, който е имал нужда. „Няма случай, при който тя да не се е отзовала – помагала е на всеки, мерила е кръвно, давала е съвети. Безкрайно отдадена в помощ на хората“, каза кметът на селото Лиляна Ангелова пред БургасИНФО. Сега семейството на Митра Дачева има нужда от помощ.

Пожарът е избухнал около 14,10 часа в понеделник. Пламъците започнали от пристройка, която била използвана като кухня. Възрастното семейство е било в къщата, като си е почивало след обяд. Местни жители са се втурнали към дома им и хората са успели да излязат невредими. Те обаче били в шок от гледката, тъй като огънят пред очите им поглъщал жилището им. На място са дошли 2 противопожарни автомобила и 6-ма огнеборци, които са загасили пожара.

„Не успяхме обаче нищо да спасим, само един телевизор. Стените в къщата останаха черни и голи“, каза кметицата на населеното място. Тя ще търси помощ от социалните за семейството, ще внесе и докладна записка в Общинския съвет на Средец с искане да бъде отпусната финансова помощ.

„Цялото село ще помогне с труд, който с каквото може, за да бъде възстановен поне част от дома им и да се върнат тук, където е минал животът им“, казаха местни жители.

В момента Митра и Иван Дачеви са настанени при свои близки в Бургас, тяхното здравословно и финансово състояние обаче също не е добро. Затова Орлинци търси помощ, за да може възрастното семейство да се прибере в къщата си.