Асоциация твърди: Нова сграда в ж.к. „Лазур“ ще стане емблема на зеленото строителство

img

Изводът е, че за това, което в София се говори, в Бургас вече се случва, заявяват от „Българско Черноморие“

Нова сграда в комплекс “Лазур”, гр. Бургас може да стане емблема на зелено строителство в България, твърди Асоцияция „Българско Черноморие“. Според нейните членове това ще е първата жилищна сграда у нас, в която ще бъде осигурено захранване за електромобили на всички 150 места в подземния паркинг. Те ще се захранват с електроенергия от слънчеви панели, разположени на покривните тераси. Фотоволтаиците ще обезпечат и обслужването на общите части. Материалите, предвидени за изпълнението на строителството – от тухлите, през изолацията до стъклопакетите, са с най-висок клас за енергийна ефективност. Ландшафтният проект за озеленяване по височина на терасите предвижда модерна водоспестяваща система за напояване. Всичко това ще намали със стотици тонове изхвърлените вредни емисии във въздуха, което е жизнено важно за Бургас.

В позицията на „Българско Черноморие“ се казва:

„Бизнес, който спазва буквата на закона. Това би трябвало да бъде сред основните цели на всяко модерно общество, държава и общинска администрация. Институции, които регулират процесите и бдят над това правилата да не бъдат заобикаляни или още по-лошо – погазвани. Българската Конституция се изучава в училище и е задължение на всеки гражданин да познава законите, както и да ги спазва. Така е и за представителите на бизнеса. Изпадаме обаче в парадокс, когато за едни законите са задължителни, защото са инвеститори, а за други, които твърдят че представляват общественото мнение, правилата са формални и морални. „Всички граждани са равни пред закона.“ се казва в чл. 6, ал. 2 на Конституцията на Република България, както и че „Частната собственост е неприкосновена“ (чл. 17, ал. 3). Държавата е длъжна с действията си да гарантира спазването на тази неприкосновеност, както и чрез ресорните си институции да съблюдава спазването на законите. В случая проект за построяване на жилищна сграда в комплекс „Лазур“, Бургас, на частен терен, който никога не е бил собственост на община или държава, стана обект на яростна атака от малка група хора, добре мотивирана, чийто единствен аргумент е, че сградата е твърде висока и ще закрива изгрева, който виждат от балкона си.“.

Според асоциацията, Общият устройствен план на Бургас позволява високото строителство в комплекс „Лазур“, в който в момента има четири 18-етажни блока. Още през 1988 г. имало решение да се изгради още един, пети, 18-етажен блок, но по този план не е реализиран проект, поради липса на средства.

„Сега средства има. Те са частни, от страна на български инвеститор, който в рамките на 18 месеца, както е обявил пред медиите, в хода на реализацията на проекта ще създаде и нови работни места. Нещо повече! Преди дни, в телевизионно интервю, главният архитект на София Здравко Здравков, по повод на проектите и плановете за строителство на небостъргачи и многоетажни сгради в столицата, заяви: „Ние се намираме в 21 век и не можем да избягаме от високото строителство. Моето голямо желание е да не пречат на градската среда т. е. да не претоварват съществуващата инженерна инфраструктура, да не претоварват водопровод, канал, улична мрежа...“ В случая на Бургас и проекта в комплекс „Лазур“ не само не се пречи на градската среда и не се пренатоварва ВиК инфраструктурата, а със собствени средства инвеститорът изгражда нова такава. Изводът е, че за това, което в София се говори, в Бургас вече се случва. Бургаският инвеститор „СК“ ООД инвестира в изграждането и реновирането на ВиК мрежата в комплекс „Лазур“, която на практика ще бъде чисто нова и ще служи на всички жители на квартала. С построяването на новата сграда ще се изгради още една нова детска площадка, модерна и безопасна, със средства на инвеститора, която да бъде достъпна за децата на всички семейства от квартала. Над 200 автомобила няма да се паркират по тротоари или зелени площи, а ще нощуват на нов паркинг, отново построен със средства на инвеститора. Към това Бургас и конкретно комплекс „Лазур“ ще добавят и две чисто нови улици и зелени площи, без Община Бургас да инвестира нито лев от данъците на бургазлии. Сега вече можем спокойно да открием разликите между спорните проекти в София, Стара Загора и други големи градове с този в Бургас.“, се казва още в позицията на асоциацията.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Самоубийство от любов в "Меден рудник", 26-годишният Атанас скочи от седмия етаж на бл. 100

Мярка за неотклонение на Кирил Атанасов за стрелбата в Свети Влас

Балове 2018 в Бургас - блясък, атракция и стил