К-с „Лазур” няма да има небостъргач, поне не в скоро време. Причината е, че най-обсъжданата сграда в последните месеци, чието строителство започна срещу входа на Морската градина (до Флората) е с почти същата височина като тази на близките блокове – 11, 12, 78 и 72. Визията на модерният билдинг няма нищо общо с нюйоркския силует нито със студеното излъчване на метал и стъкло, с каквото блестят истинските небостъргачи. Бургаската сграда напомня повече на висящите градини на Семирамида с романтичната си визия и най-вече с меките извивки на фасадите, пресъздаващи морски вълни. Именно по тях ще има зелени пояси от растителност – чудо на ландшафтната архитектура в градска среда.

„Екипът ми даде най-доброто от себе си в този проект, за да се гордее Бургас. Сградата е достойна за всеки голям европейски град и се надяваме в бъдеще да стане емблема на к-с „Лазур””, каза архитект Димитър Шаренков. Днес той, заедно с инж. Яни Георгиев от строителния надзор и адвокат Мартин Богдев, запознаха медиите с детайлите около проекта.

За разлика от другите строежи, които изникват на някоя доскорошна поляна и след завършването си остават в нищото, тук подходът е различен. Сградата с морските вълни заема място, предвидено за висок блок. Преди 30 - 40 години в карето между бл. 11, бл.12,бл. 78 и бл.72 е подготвен още един терен, който просто не е бил използван.

Отделно – инвеститорът ще изгради две нови улици, детска площадка и наземен паркинг с 100 места за свободно ползване от съседите в близост. Само инвестиция в нова инфраструктура, която ще облекчи трафика в тази част на „Лазур”, възлиза на близо 1 милион лева.

„Сградата ще има 126 апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива при разгърната площ от 23 970 м2. Офисите ще се намират на двата първи етажа, а апартаментите ще са разположени на 17 етажа”, сподели още арх. Шаренков. Иновациите, скрити в сградата, са както зеленият й еко облик, така и фотоволтаичната система, разположена на фасадите. Тя ще дава възможност за безплатно и свободно зареждане на електромобили. Всъщност цялата сграда е енергоефективна, защото всичко в нея – от тухлите до профилите и стъклопанелите е избрано така, че да спестява енергия.

Зелената сграда ще е готова за 24 месеца, като в този срок е включен и летният сезон, в който обаче според правилата, строителството ще бъде замразено.

„Спазени са всички изисквания за отстоянията от съседните блокове. Височината на ниското тяло на сградата в „Лазур” е 10 метра, а на високото 64 метра. Разликата между нея и другите блокове е един етаж. Категорично мога да кажа, че зелените площи няма да бъдат засегнати, напротив. Ще иградим и нова детска площадка, като сега съществуващата на 200 м. разстояние си остана на същото място”, каза Яни Георгиев.

“Твърдо решени сме да докажем, че в България е напълно възможно да се реализира строителен проект на световно ниво, който освен всичко да допринесе и за обществения интерес. Да покажем, че гражданите, общината и инвеститорите могат да имат една кауза и да гледат в една посока, така както е по света”, заявяват и от инвеститора “СК” ООД. Инвеститорът не е правил и никакви компромиси в избора на техника, като се използват най-модерните немски машини и технологии, които са щадящи по отношение на шум. Ще се спазват и всички ограничения за спиране на работата в часовете за почивка. Като част от засиления контрол и отворения диалог с гражданите е създаден и специален е-mail: infolazur@mail.bg, на който хората могат да задават въпроси или да подават сигнали.