Говорете за Малко Търново, за хората тук, за притесненията и ежедневието ни. България има нужда от нас, за да не опустее Странджа. Това призова кметът на граничната община Илиян Янчев при откриването на Летните културни празници. Ето вълнуващата реч на градоначалника.

„Старите хора казват – пълна къща, весела къща.
Днес Малко Търново е пълна къща – с близки, роднини и земляци. Все хора, които обичаме това докоснато от Бога място.
Днес виждаме много приятели, съученици, децата на съседите, бивши колеги, работили някога тук… Колкото и това да ме радва, иска ми се не само на празници - всеки ден градът ни да е пълен с толкова много хора.

И въпреки, че на празник не трябва да има тъга, искам да ви споделя нещо…
Светът е объркан.
Светът уж се развива технологично, но всъщност деградира емоционално.

И ако има нещо, което може да го спаси, това са ценностите, завещани от дедите ни. Това са малките общности, които са съхранили усещането си за истинските неща.
Ние знаем да ценим хляба, водата, гората, природата, човека.
Нашите бащи и майки, дядовци и баби са били благодарни за това, което имат. Изхранвали са се с труда си и даровете от природата.
Ние имаме техните очи.
Ние пеем техните песни – и то не само по време на празници. Ние свирим на гайда и тъпан и тачим светците си. И празнуваме заедно.
Ние обичаме фолклора и традициите си. И ни трябва малко помощ, за да съхраним това място живо.
Най-големият ни страх е да не дойде време, когато за Малко Търново ще се говори за приказно място без жители.

Виждам, че както всяка година и този път тук има много гости и приятели.
Искам да ви помоля за нещо: бъдете наши посланници в България и по света.
Говорете за Малко Търново, за хората тук, за притесненията и ежедневието ни.
Говорете за всички малки кътчета в България, където все още тлеят огнищата на българските традиции, ценности, природа и фолклор. Говорете!

Ние имаме нужда от вас.
А България има нужда от нас.

Надявам се по-скоро да дойде това време, когато ще стане ясно, че бъдещето не е само в големите градове.
Каква полза от мащабните проекти и великите постижения, когато изчезне човешкото?! Райските места са обречени на най-дълбоката забрава.

Но ако всеки от нас говори за това и се опита да помогне с каквото може съм сигурен, че можем да обърнем много погледи към нас, към малките вълшебни кътчета като Малко Търново.

Времената са трудни. С всяка изминала година все по – трудна става организацията на празниците на града, както и на честванията на Петрова нива. Затова сега е момента да благодаря на всички дарители, които подпомогнаха случването им.

Пожелавам на всички мои съграждани здраве, повече поводи за усмивки и да съхраняват и предадат любовта си към традициите на децата си. На всички приятели на Малко Търново и гости ще кажа, че винаги са добре дошли. Ще се радвам да водите и свои приятели, за да им показвате красотата на нашия дом и така да увеличаваме броя на хората, които се влюбват в Странджа”