Пациенти, нуждаещи се от продължително лечение, вече се възползват от новите пътеки за долекуване по Здравна каса, които МБАЛ Бургас въведе преди месец. В болницата могат да остават по още 10 дни болни след инсулт, инфаркт и тежки операции. Те получават лечение и рехабилитация, без да заплащат за това. Най-много пациенти, приети по пътека за продължителен престой, има в Отделението по неврология. В момента целият капацитет от налични легла е запълнен.

Новите пътеки са облекчение за близки на болни, които се възстановяват бавно и не могат да се обслужват сами. Важно е да се знае, че от тези пътеки могат да се възползват само пациенти непосредствено след спешното състояние или операция, и само при наличие на свободни легла.

На практика това изглежда така – приема се болен с инсулт, който се лекува няколко дни по спешната пътека за състоянието – инсулт. След като изтече спешната пътека, ако той все още има нужда от лечение, документите се оформят по пътеката за продължителен престой. „Нека хората да знаят, че от тези пътеки не могат да се възползват всички, които просто искат някой да се грижи за близките им. Не е възможно да приемем и пациенти, които са прекарали инсулт преди няколко месеца, но още имат нужда от лечение. Пътеките се изпълняват веднага след спешното състояние, за което болният е приет, защото това е задължително изискване на Здравната каса“, обясни д-р Стелиян Славов, зам.-директор на МБАЛ Бургас.

Възможност за продължителни грижи по желание съществува в Отделението за долекуване и продължително лечение, но срещу заплащане. Отделението е единствено в Бургаска област, което предлага денонощно комплексно медицинско наблюдение, както и рехабилитация.