Димитър Желязков е дългогодишен познайник на полицията, има много дълго досие, заяви пред bTV зам.-министърът на МВР Цвятко Георгиев. Въпрос на оперативна работа на службите е с какво в момента той е опасен за обществото, каза той.

Още в началото на тази година ГДБОП обяви, че наблюдава над 400 организирани престъпни групи. При всички положения информация за дейността на Митьо Очите има много. Но за конкретния случай в МВР не е получавана предварителна информация, че лицата в Слънчев бряг ще уреждат отношенията си по този начин. Затова случаят бе определен първоначално като битов инцидент, обясни Георгиев.

Първоначално е започнал разговор, разменени са удари, след което е употребено оръжие. Конкретният повод е търсене на сметка защо е възникнал конфликт за търсене на паркомясто. Още тогава са разменени шамари, разраснал се е конфликтът и са си търсили сметки, каза още зам.-министърът.

Не са се движили 30-40 души въоръжени до зъби. Движили са се по двама, намерени са един газов пистолет и два пистолета, единият само е законен. На кого е оръжието ще бъде изяснено в хода на разследването. Не е имало нито брадви, нито мачете, допълни той.

Според него нормалните хора не реагират така. Нямаме данни, че става дума за наркомясто, става дума за паркомясто, категоричен бе Цвятко Георгиев.

Бургас се развива много бързо, има много икономически интереси, но не е мутренски град, смята зам.-министърът.

Проверка на конкретни данни в полицията в Бургас и областта ще бъде направена. В момента тече акция по заведения, постоянно правим оценка на ръководителите на дирекциите, но съзнателно нашата работа не е да внасяме съмнения в работата на нашите служители, а да ги подкрепяме, каза той на въпрос дали ще има рокади в полицейските дирекции по Южното Черноморие.

Напълно безпристрастно ще бъде извършена проверката, увери Георгиев.

До момента са задържани около 19 лица, участвали в конфликта, припомни той.

Хората са особено чувствителни, на тази територия са свикнали да живеят на спокойствие, но ще успеем да преодолеем негативите от тази изключително неприятна за репутацията на страната ни ситуация, заяви зам.-министърът.

Борбата с тази престъпност не е само отговорност на МВР, трябва да се подхожда комплексно, обобщи Цвятко Георгиев.

24часа