„ОЗБГ заявява, че няма нищо общо с хора и организации, които "задържат" мигранти. Разграничаваме се от всякакви такива групи и отделни личности. Разграничаваме се и от всякакви други организации, партии и хора. Ние сме самостоятелна организация и не се вливаме в други организации, не обслужваме нечий интереси, както и към нас няма влети организации“, заявиха от Организацията за закрила на българските граждани, които спечелиха многобройни признания за това, че предодаха на Гринична полиция група афганистанци, докато телевизионен екип правеше с тях репортаж за охраната на границата. Бургаските млади мъже показаха тогава нагледно как се действа в случай, че бъдат забелязани нарушители.

Дни след тяхната акция, друг известен бургазлия Петър Низамов-Перата стана светкавично национално известен с видеоклип, който публикува в профила си в социалните мрежи, водещ се под друго име. Тогава настана скандал, тъй като мигрантите бяха в коренно различна позиция – повалени на земята и вързани със „свински опашки“. Днес от ОЗБГ излязоха с позиция:

Членовете на ОЗБГ правят разходки в горите повече от половин година (имаме около 20 разходки). Събираме се, спортуваме, разпускаме. Когато видим мигранти, до момента се е случвало 2 пъти, учтиво им казваме да спрат, след което подаваме сигнал на Гранична полиция. По абсолютно никакъв начин не нарушаваме закона или правата на нарушителите: нямаме физически допир с тях, не използваме оръжия, не ги обиждаме или караме да правят нещо против волята си, не им вземаме вещите, не говорим с тях, а се държим крайно добре.

Преди всяка разходка, предимно, заради нашата безопасност, съобщаваме на Гранична полиция, че отиваме на поход в гората. Правим го и с цел да не бъдем обвинени в незаконни действия срещу мигрантите или някакви други престъпления. Има не малко хора, които искат и биха имали изгода от това да не се разхождаме и сме сигурни, че биха направили всичко възможно, за да възпрепятстват разходките ни. Никой и по никакъв начин не може да забрани на граждани да посещават държавните гори!

Снимките и клиповете, които сме правили са потвърждение на думите ни. Ние сме законно регистрирана организация, чиято цел е да стимулира хората да спазват закона, да обичат страната си и да вършат безкористни дела в нейно име. Не толерираме нарушаването на закона, както и потъпкването на нечии права, дори на мигранти. Има си държавни институции, които знаят как и какво да правят с тях.

Съществуват други хора и организации, които също правят разходки в гората. Техните начини за спирането на мигранти са най-различни, варират от законни до незаконни. ОЗБГ адмирира тяхното желание да пазят границите на татковината ни, но не е съгласна с някои от прилаганите методи, поради причини от различно естество. Държавата трябва да прави разлика между различните организации и методите им!

Във връзка с горенаписаното, ОЗБГ заявява най-отговорно, че се разграничава от абсолютно всички други хора и организации! ОЗБГ не носи отговорност за техните действия, ОЗБГ не е част от тях и те не са част от ОЗБГ. Ние държим на идентичността и авторитета си и не бихме искали да ни припознават като опетнена организация, като организация подкрепяща опорочени елементи или като организация, която върши незаконна дейност. Искаме да сме разпознаваеми с нашето безкористно родолюбие и с нашите патриотични дела, които се вършат за благото на България.

Ние не сме против държавата, ние се стремим да й помогнем да си върши по-добре работата. Не изземваме функциите й, а и нямаме такива намерения.