„Независимо от стотиците работни места, които осигурявате, преди всичко трябва да се съобразите с чувствителността на бургазлии към качеството на въздуха, защото здравето на хората е по- важно от която и да е работа“. Това заяви на среща с ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ кметът на Бургас Димитър Николов. Той допълни, че няма как Община Бургас да осъществява сериозни проекти за извеждане на тежкия трафик от града и намаляване на вредните емисии във въздуха от трафика на автомобили, а в същото време да позволи частни компании да застрашават здравето на бургазлии.

Кметът Димитър Николов заяви още, че бургазлии са притеснени след изпускането на сероводород над нормите преди няколко дни и заяви, че трябва да бъдат компенсирани, особено живеещите в кв. „Долно Езерово“. Бургаският кмет изиска до няколко дни да получи предложение за финансирането на измервателни уреди на въздуха с датчици, които да бъдат поставени на видими за хората места в квартал „Долно Езерово“ и града. Николов допълни, че не приема аргумента на рафинерията, че липсата на вятър е причина за силната и задушлива миризма на сероводород. Той разкритикува и забавената реакция на нефтения комбинат след изпускането на веществото във въздуха.

„Не е нормално аз да ви звъня в три сутринта след сигнали на граждани, а вие да не сте дори оповестили, че има проблем и завишени нива. Настоявам при всеки подобен възникнал проблем да уведомявате незабавно и мен, и компетентните органи, и гражданите на Бургас. Николов още каза, че е провел разговор и с ръководството на „Кроношпан“, на който е заявил, че трябва да вземат под внимание десетките жалби на граждани.

„И двете компании имат и социални функции към града и осигуряват немалко работни места, но това не ги освобождава от отговорност към здравето на хората“, каза още бургаският кмет.