Движението в някои квартали на Бургас ще бъде ограничено до 25 км/ч за всички автомобили - това са гъстонаселени райони и с регистрирани много пътни инциденти. За останалата част на града скоростта ще е 35 км/ч. Идеята е на кмета Димитър Николов, а целта на драстичното ограничение е да се намалят катастрофите, пише в. 24часа.

“Да, придвижването в града ще е по-бавно и с не повече от 35 км/ч. Но пък всички сме наясно, че при такава скорост е почти невъзможно да има смъртни случаи при катастрофа”, обяснява на шофьорите кметът. Той публикува обръщение към съгражданите си в личния си профил във фейсбук.

Намаляването на скоростта ще бъде оповестено с поставяне на знаци на входовете на града и на рисковите участъци във вътрешността му.

Близо два месеца имаше обществено обсъждане на новата транспортна схема в Бургас, която трябва да бъде гласувана от общинския съвет през март или април.

Новата организация на движение се налага заради мегапроекта “Интегриран градски транспорт”, който е пилотен за страната. С нея ще се променят цялостно маршрути на важни автобусни линии, ще бъдат пуснати нови рейсове в кварталите и бърза скоростна линия.

Таксиметровите шофьори в Бургас са недоволни от многото светофари и т.нар. легнали полицаи в града. Искат и да им бъде разрешено да влизат в бус лентата и да паркират на новата автогара “Юг”, която е само за рейсове.

“Знам. Въвеждането на нова транспортна схема със сигурност е стрес за града, мерките са непопулярни и засягат най-вече водачите на автомобили. Аз самият съм водач и чакам на същите светофари, на които и вие”, отговаря кметът на таксиджиите. “Шок е, но няма как да се удовлетворят желанията на всички. Решението ми носи негативи, но е отговорно. Защото има червени линии, които не могат да се престъпят. И една от тях е безопасността. Ако не наложим нови правила сега, след години градът ни тотално ще е блокиран от коли. А статистиката за пътните инциденти ще е по-стряскаща.

Когато през 70-те години на миналия век са правени основните улици и булеварди, в града е имало 21 хил. коли. Сега при същите улици, регистрираните са вече 208 670. Няма как да съборим сгради, за да увеличим габаритите на улиците. Няма как за 208 хил. коли да има 208 хил. паркоместа и бързоскоростни пътни платна.

На следващ етап все повече малки улички в центъра ще се превръщат в пешеходни. Това е тенденцията за съвременните градове. Бургас е заобиколен от море и езера и няма много опции за урбанизиране на нови територии. Няма да е лесно, но е за добро. Сигурен съм, че ще се убедите в това”, допълва Димитър Николов.