Продължаващото метеорологично явление Ел Ниньо ще продължи най-малко до април 2024 г., повишавайки обичайните температури. Има 90% вероятност естествено възникващото събитие да продължи през целия зимен сезон в северното полукълбо и така на практика да няма истинска зима. Такава прогноза обяви вчера Световната метеорологична организация (СМО) на ООН.

Ел Ниньо е затопляне на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, което може да провокира екстремни метеорологични явления - много високи температури, предизвикващи горски пожари, тропически циклони и продължителни суши. Обратният процес - охлаждане на повърхността на Тихия океан, се нарича Ла Ниня. Двата термини се превеждат от испански съответно като “момче” и “момиче”. Събитията се случват на всеки 2-7 години и влияят на климата в различни части на Земята.

Явлението Ел Ниньо беше забелязано през юли, като още тогава метеоролозите предупредиха за задаващи се рекордни температури, наводнения и силни бури, особено в северното полукълбо.

Според СМО 2023 г. е напът да се превърне в най-топлата година в историята. Предишната рекордна година беше 2016 г., също съпътствана от изключително силен Ел Ниньо.

2023 г. “почти сигурно” ще е най-топлата от 125 000 години, от когато се води температурна статистика, обявиха вчера и от европейската климатична служба “Коперник”. Изминалият октомври вече е първенец със средна температура на въздуха 15,3°C - с 0,4°C повече от досегашния рекордьор - октомври 2019 г.