Близо 10% спад в цените на едро на основни храни. Това показват данните на Комисията по стокови борси и тържища. А прогнозата на търговци и производители е цените да се задържат такива през цялото лято.

Ако купим всички 35 основни продукта от потребителската кошница, ще платим за тях 109 лв. За сравнение миналата година сме плащали по 101 лв. Или сега даваме с около 8% повече.

Въпреки това спрямо цените в началото на тази година говорим за осезаем спад на едро с близо 10 на сто. Имаме най-трайно понижаване в цената на краставиците, олиото и пилешкото месо.

Не така обаче стоят нещата с млечните продукти, които задържат или леко покачват цените - както е при прясното мляко, сиренето и краве маслото.

Най-сериозно по джоба си спада в цените - дори с по няколко стотинки - усещат пенсионерите, разказва Екатерина. „То беше нещо страшно - 20 лв. кашкавалът, сирене 15-16 лв. А сега вече може да се пазарува спокойно. Например олиото падна наполовина от това, което беше вдигнато. Паднаха цените’, посочва Екатерина Йовчева.

При зеленчуците все още висока цена имат доматите - между 3 и 4 лв. на килограм на едро за екстра качество. „Има известно задържане при домата, защото през последните седмици няма достатъчно внос от Турция. Но и това ще се нормализира съвсем скоро. При краставиците има поевтиняване. В момента цената е около 1,20-1,30 лв.”, твърди Илия Гатев, директор на борсата край село Първенец.При плодовете най-скъпи остават ябълките - над 2 лв. за килограм и ягодите и черешите - около 7 лв. „Ягодите свършват и е нормално едно такова повишаване. Това се случва и с черешите”, посочва Гатев.

Постепенно, но осезаемо се стабилизират и цените на други основни стоки.”Пазарът на олио - и там забелязваме един доста драстичен дълговременен спад. Много по-намалено е световното търсене, съответно сблъсъкът е такъв, че предполагаше едно намаление на цената - въобще 1000 долара сме под пиковата стойност от миналата година”, твърди Владимир Иванов, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

Засега няма тенденция за вдигане на цените на храните в следващите седмици. „Имаме едно пазарно равновесие вече. Сблъсъкът между търсене и предлагане няма нищо общо с това, което следяхме като процес през 2022 година. Конкуренцията намести пазара, няма буйни пазарни процеси”, посочва Иванов.
Източник: Нова тв