"Прокуратурата има нужда от нормализиране, от помощ да се почисти от лоши практики. В последния месец тя беше ползвана в личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев", каза Борислав Сарафов пред прокурорската колегия на ВСС.

Той беше избран за изпълняващ функциите на главен прокурор с 8 гласа "за" и 1 "против".

Още днес той ще предложи смяната на всички заместник главни прокурори, които според Сарафов без изключение не могат да бъдат отделени от Иван Гешев. Те нямат моралното право да останат на постовете си, подчерта Сарафов, цитиран от БНТ.

Ще поиска и среща с правосъдния министър за необходимостта от реформа в прокуратурата. "Очаквам подкрепа от Атанас Славов.

Според Сарафов прокуратурата трябва да бъде изчистена от всички "гешевчета", които са изпълнявали поръчките на бившия главен прокурор.

По думите му прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи.

"Съзнавам огромната отговорност, с която съм натоварен. Оставам директор на Националната следствена служба", каза още Сарафов.

Относно депутатските имунитети той коментира: "Дали са обосновани или са част от закачките на бившия главен прокурор с политиците ще бъде преценено тепърва. Ревизията ще обхване не имунитетите, а дали е работено по тези дела, събирани ли са ежедневно доказателства. Остава впечатление, че по някои дела не е работено години. Амбицията ми е прокуратурата да бъде прозрачна".