„Да бъдем добротворци и миротворци, да благоволим един към друг – дори и към враговете си. Да не позволяваме на страстите и гнева да владеят над нас, но да ценим и уважаваме всеки човешки живот. Във всекиго да търсим и да откриваме не свой враг и противник, а наш ближен – също като всички останали сътворен по Божи образ и подобие и повикан от нашия Небесен Отец за богоуподобяване и вечен живот”.

Това се казва в патриаршеското послание за Рождество Христово 2022 г.

В него той казва, че изгря „Слънцето на правдата“ и за човечеството настъпи нова епоха: епоха на светлина и нова надежда, епоха на благоволението и благодатта – епоха, в която ние вече не сме сами, защото „с нас е Бог”.

С раждането на Иисус изгря „истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света“, пише Негово Светейшество патриарх Неофит.

С раждането на Христа дойде и ново раждане на хората за вечния живот, казва патриархът.

Той призовава да имаме блага воля едни към други, за да бъдем достойни и благодарни за Неговата неизменна любов и милост към нас.

Негово Светейшество пожелава на българите да търсим и високо да ценим мира, който Господ донесе на земята с раждането Си като човек. Той изтъква, че хората се помирихме с Бога чрез смъртта на Сина Му“ (Рим. 5:10).

„Да благоволим едни към други – така, както Сам Той пръв благоволи към нас, като заради нас и нашето спасение, в най-висша изява на Своята божествена, жертвена любов”, пише патриарх Неофит.

Обобщавайки актуалната обстановка в света, българският духовен глава изтъква силата на любовта. „Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов”, пише патриархът.

„Божията всеопрощаваща любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово”, пише Негово светейшество.


Източник: Нова тв, Снимка: БГНЕС