Общинският съвет даде зелена светлина на новата идейна концепция за цялостното развитие на Археологически и термален парк „Акве калиде – Бургаски минерални бани“. Тя бе предложена от градоначалника Димитър Николов. Нейното реализиране ще превърне мястото в още по-атрактивна дестинация, а за проучвателната дейност на историческите обекти ще бъде създаден нов археологически кампус.

„Преди туристите идваха в Бургас основно заради Морската градина и плажовете, но в последните 15 години, по време на мандата на кмета Димитър Николов, екипът му съживи и превърна в туристически продукт остров Св. Анастасия и Ченгене скеле. Бургас стана лятна фестивална столица, с което фестивалният туризъм се засили, през лятото има засилен интерес към конгресния туризъм, заради построяването на когресния център“, каза зам.-председателят на ОбС Станимир Апостолов. Той сподели, че допреди години парк „Минералните бани“ е бил западнал, но сега е не само облагороден, има барбекю зона, но и бургазлии отново са се върнали на своето предпочитано място за отдих през лятото.

„Затова приветствам изготвянето на такъв идеен проект. Той предвижда развитие на археологичеката зона, реално удвояване на територията на лесопарка, изграждане на кампус за студенти, които се занимават с археология, нещо, което е много хубаво. Моето притеснение е, че мястото на този кампус е на мястото на бившите термални басейни, които могат да бъдат възстановени или да бъде изграден чудесен аквапарк, който да събуди интереса на инвеститори и хотелиери“, каза Апостолов. Общинският съветник Сотир Сотиров обясни, че минералната вода там не е подходяща за спорт и не може да се използва дълго време.

„Благодаря на всички за предложенията. Това е дълъг маратон, невъзможно е този проект да се реализира в един мандат, най-малкото заради законовите изисквания и дългодоишни съгласувания с Министерството на културата. Изискват се дълги процедури по съгласуване и одобрение, за да се стигне до ниво за значим проект. Искаме да провокираме първо частния бизнес, не искайте от общината да изгражда хотели, спа комплекси, това не е наша работа, общината трябва да осигури условията. Като пример ще посоча „Тракия индустриална зона“, която е със 100% частно участие. Няколко фирми са изкупили парцелите. Но да се върнем на Минералните бани. Правихме детайлно проучване и се оказа, че с най-висока запълняемост са хотелите, изградени не на море, не на планина, а на източници на минерална вода. Инвеститорите няма да сгрешат, защото много по-бързо ще си възвърнат инвестицията, защото това е бъдещето. Трябва да споделя, че малкият общински спа комплекс има най-голяма запълняемост, там се чака ред, за да влезе нов посетител, приходите са изключително добри, което е прекрасно“, каза Николов.

Общинският съвет даде зелена светлина на плана за развитие на термален парк „Акве калиде – Бургаски минерални бани“.