Окръжният съд в Бургас гледа мярката за неотклонение на Пламен Русев, обвинен в опит за убийство на 32-годишния Иван А. от к-с „Братя Миладинови”. Припомняме, че Иван беше нападнат от трима души до Новата поща в Бургас и наръган с нож в гърдите. Кървавият екшън се разигра на 27 ноември.

„Сам съм позвънил на тел. 112, сам съм отишъл до дирекцията на полицията. Звъннал съм на мои познати да му окажат помощ с лекарства и т.н. Желая му само здраве, познавам близките му, знам, че има проблеми с психичното здраве, знам, че има шизофрения. Искам случаят да се изясни”, каза в съдебната зала обвиняемият.

Какво разказва още Пламен Русев

„В същия ден, буквално минути след инцидента, от моя телефон звъних на 112, попитах какъв е редът. Те ми обясниха, че трябва да отида в сградата на полицията. Аз се представих на постовия полицай, по никакъв начин не съм искал да се укривам. Преди да се предам позвъних на мои познати да помогнат на пострадалия. Извикал съм и линейка, звъннах на моя позната, която работи в Спешното и й казах да пратят линейка. По всякакъв начин съм се опитал да помогна. Доколкото знам вече момчето е в добро състояние, в смисъл стабилно. Полицаите ми казаха, че знаят за това лице, че имали постоянни проблеми с него, особено по местоживеене във Второ районно управление. Искам по-лека мярка. Мисля,че електронна гривна ще е достатъчна мярка”, каза Русев.

Какво казват от държавното обвинение?

“Изясняват се причините за инцидента, като е установено, че е нанесен само един удар от едно лице с нож, чието острие е 28 сантиметра, като са нанесени изключително сериозни поражения на пострадалия. Засегнат е неговият бял дроб, аортата, черният дроб и е жив само и единствено благодарение на усилията на медицинските лица и начина, по който се е придвижил до болницата. Загубил е 4 литра кръв. Обвинението е за опит за убийство, за коeто се предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода. Обвиняемият е реабилитиран по право”, каза в кулоарите на съда прокурор Христо Колев. Той уточни, че все още се изяснява мотивът за нападението, тъй като пострадалият е в кома. Към момента е ясно, че Пламен и Иван са се познавали.

В съдебната зала прокурорът представи ДНК изследване на ножа. Той каза, че свидетел е видял как пострадалият тича към банката, следван от три лица, сред които и обвиняемият. Свидетелят е направил и запис с телефон, на който се вижда как мъж, облечен като обвиняемия, тича най-отпред.

„Пред двама полицаи обвиняемият е казал, че той е хвърлил ножа, изразил е съжаление и желание да помогне на пострадалия”, каза още прокурорът.

„Имаме сериозни възражения за правната квалификация, по която работи обвинението. От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че осъщественото деяние може да се квалифицира като по-леко престъпление. Показанията на полицейските служители трябва да бъдат обсъдени строго избирателно. Некоректно е да се твърди, че е направил опит да се укрие. Той самостоятелно, заедно с другите две лица, се е явил в сградата на ОД МВР Бургас”, заяви адвокат Росен Кожухаров. Той поиска домашен арест за подзащитния си.

Пред съда обвиняемият се яви с трима адвокати.

„Защитата не счита, че обвинението трябва да бъде квалифицирано като опит за убийство. Тук става въпрос за причиняване на телесна повреда и неизбежна отбрана”, каза друг от защитниците на Пламен Русев. Той поиска съдът да постанови мярка домашен арест с гривна за електронно наблюдение и забрана за напускане на страната.