Двудневният Фестивал Тракийски Мистерии 2021 се проведе на 26 и 27 август в Стария град Несебър. Мащабното елитарно събитие е организирано от Академия Орфика. При огромен интерес от страна на дългогодишните фенове на “Тракийската Мистерийна драма“, гостите на Несебър, сред които и много чужденци, в завладяващата атмосфера на Стария град, една митична епоха оживя.

Програмата на Фестивала включваше множество, взаимно допълващи се събития на изключително високо ниво.

Вълнуващото пътешествие в света на древните траки започна с откриването на уникална по рода си изложба с модерно дигитално изкуство „ Тракийски Мистерии“ на художничката Диляна Ангелова. Нейните внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика, въведоха публиката в неповторима атмосфера.

Лекция "Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес" с лектори от Института по Т-наука се състоя по-късно вечерта под открито небе на Яхтеното пристанище Несебър.

Водещият Тодор Йотов е лектор във финансови, бизнес и обществени формати и медии. Другият лектор Боряна Рачева-Йотова е Старши Вицепрезидент, Старши Директор на проучвания, Риск и Математически Аналитики във Фактсет. Гост-лектор беше Десислава Иванова, създател на Ателие за традиции и фолклор „Еподе“.

Снимки от изнесената лекция на тема "Свещеният Език на Траките и Неговата Сила за Човека Днес"

Кулминацията на първият ден от фестивала се случи в Старата Митрополия при изпълнението на интерактивния спектакъл „Тракийския Херос“, когато инсигниите на властта от времето на Севт и жреческия елит на Древна Тракия се появиха в зрелищното представление.

На 27 август в Античния амфитеатър се проведе уникалния по рода си мултимедиен интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, който има дългогодишна история на представяне и безброй почитатели в страната ни и в чужбина. "Тракийска Мистерийна Драма" е възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на Арт-формация „Орфика“. Тази новаторска продукция няма аналог. Тя е вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с Древната тракийска цивилизация по нашите земи.

От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България.

След забележителния успех на първото лятно издание на Фестивал Тракийски Мистерии се предвижда ежегодното му провеждане и превръщането му в едно от най-забележителните и вдъхновяващи събития от летния календар на културните изяви в страната.