Плавно покачване на заболеваемостта и заетостта на лечебните заведения се забелязва за последните 14 дни, обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния месечен брифинг на Националния оперативен щаб.

Добрата тенденция е броят на излекуваните спрямо броят на потвърдените случаи. „Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в различните области, се обсъжда прилагането на локален подход за противоепидемични мерки. Очевидно ситуацията се дължи на циркулацията на новия вариант – британския, на по-бързото заразяване, каза министър Ангелов.

„От началото на епидемията измина една година, преборихме се с вътрешните си страхове, имали сме близки, които са заразени, познаваме семейства, които са загубили свой близък. Страхът беше много голям, по-голям обаче е страхът, който идва отвън – от фалшивите новини, от конспиративните теории и други, с които се налага да се борим ежедневно. Срещаме трудности да убедим нашите баби и дядовци, майки и бащи, че смисълът на ваксинирането е спасението. Всеки ден се борим с лъжи, няма да се откажем да го правим. Страхът почва там, където свършва истината.“, каза още здравният министър.

„Дали ще достигнем върхове в тази трета вълна – зависи от поведението на всеки един. Доста голяма разлика има в заболеваемостта в отделните области, което налага регионален подход. Днес щабът в Бургас е взел да отмени плановата дейност в болниците. Заставаме зад това решение, препоръчвам и на други области да предприемат подобни действия. 14-дневната заболеваемост върви нагоре и зависи докъде ще стигне. Основната причина е наличието на британския вариант. Наясно сме, че след него идва южноафриканският вариант. Има неприятни съобщения за нигерийски вариант. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и психоза, да знае какво значи да мълчиш“, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.