"Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория”, съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

"Още в края на ноември дадохме първите четири проби от българи, завърнали се от Англия, за секвенции в централната лаборатория на проф. Кантарджиев" поясни той.

„Нашата PCR лаборатория диагностицира три гена. Нашите машини не отчитат т.нар. S-ген, който е на шипа, където са и тези модификации – т.е. все едно S-генът липсва. Другите два обаче се отчитат с високи нива. Това означава, че при всички случаи имаме заразен с коронавирус, но не отчитаме S-гена. В последно време почти ден има пациенти, при които се открива липса на S-ген при детекцията в PCR лабораторията”, обясни директорът на спешния институт.

„Макар и все още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова трябва да бъдем много по-внимателни и да спазваме мерките", каза още Балтов.

Източник Нова тв