Единственият изход остава ваксинация, ваксинация и пак ваксинация. Вече изгогвяме списъците на социалните работници, почти на финал списъците с учители, преподаватели и техническия персонал в училищата. Увеличава се броят на желаещите Аз лично също ще се ваксинирам с голямо удоволствие, максимално бързо, след като бъде възможно това, както и съм си избрал с коя ваксина – немската на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по повод ситуацията с коронавируса в общината и протичащата ваксинация.

„По-малко от 50% са заетите легла в КОВИД отделенията. Започнахме да изпитваме недостиг на легла за болни, които не са с КОВИД. По-големият капацитет на болниците беше ангажиран с КОВИД леглата и в момента се случва така, че лекари и медицински сестре дежурят в КОВИД отделенията, а те са по 1/3 или ¼ пълно, затова помолих директора на РЗИ да даде възможност поне 2/3 от леглата на Белодробната болница да се трансформиат за белодробни заболявания, за да посрещнем нуждите на хората, които не са носители на КОВИД. Трябва да осигурим болнични легла и екипи, които да не влизат в КОВИД. Същото е с УМБАЛ, както и с трите частни болници и с Комплексния онкологичен център. В КОЦ искаме да редуцираме леглата, за да може да лекуваме хората с онкологични заболявания, като си оставаме опцията при трета вълна, да се трансформират леглата отново в КОВИД отделения, за да не се стига до дефицит на болнични легла. Но този натиск, който го имахме за 100% заети болнични легла, вече отмина. Това беше ноември-декември, сега сме много по-солидно организирани.“, каза кметът.

Той смята, че държавата трябва да направи така, че по-бързо да пристигат ваксини, защото няма неизползвана доза. „Няма ваксина, която да няма адресант. Увеличи се броят и на лекарите, които първоначално обмисляха дали да се ваксинират, сега искат. Голяма част от лекарските екипи вече имат имунитет, който им дава спокойствие в работата. Другата част, които нямаха имунитет, се ваксинираха и те вече придобиват такъв. В момента нямаме тежко болни медици“, добави кметът Николов.