Проф. Кантарджиев за имунизацията у нас: В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани

img

В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това каза в ефира на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. Именно от нея страната ни е заявила по-големи количества.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите като тези от противогрипната ваксина.

На въпрос за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”. Към момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала достатъчно ваксини за България.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Убийство в Карнобат

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас