За последните 7 дни броят на излекуваните пациенти с COVID-19 е 16 872-ма души. Само за последните 4 дни, т.е. за тази седмица, излекуваните са 11 405 души.

„Това прави добро впечатление. Броят на излекуваните е надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система и продължава да ни притиска”, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Той съобщи броя на медицинския персонал, инфектиран от началото на пандемията – общо 7445.

„Заетостта на болничните легла е 52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на COVID-19. Заетостта на интензивните легла е 42%. Най-голяма заетост на леглата има в областите - Ямбол -98%, Шумен 85%. Останалите области са Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград”, каза министър Ангелов.

„Остават ни 10 дни до 21-ви декември, в които заедно трябва да постигнем успех с въведените мерки. Нека за тези 10 дни загърбим политиката, политическите пристрастия, а да се съсредоточим в целата си – да прекършим гръбнака на невидимия враг, с който се борим – пандемията”, каза министърът.

Той добави, че в Бургас и Варна нещата са сериозни.

„Проблем имат колегите в УМБАЛ Бургас и в „Св. Марина”. Има голям натиск върху лечебните заведения, но колегите там ще се справят”, каза министърът.

Той коментира и темата за ваксините и, че надеждата идва с тях.