Локдаунът е вече факт. Затвориха големите магазини и кръчмите, кафенетата и клубовете и бургаските деца изведнъж се оказаха бездомни.
Започнаха оргии направо през блоковете и градинките, а в Морската градина се изсипват ученици на тумби.
Това социална дистанция, това маски и мерки - забравете.
За потресаваща случка разказва нашата читателка Дина Маркова.
Всяка вечер се прибирам от работа към 18 часа. Пътят ми е край 10 блок в "Славейков". Там в тъмното, са насядали деца от 12 до 15 години, буквално едно върху друго. Момичетата се "топлят" на коленете на момчетата. Пуснати са поне три мобилни телефона с различна музика, предимно чалга. Някои се опитват да танцуват, други си подават бутилка от ръка на ръка. Мисля, че има и опиати, защото момчетата реват като разгонени бикове, крещят след всеки, който им направи забележка, ритат пейките, подават си един на друг цигари.
Същото се случва и в парка край "Теньовата къща", на детските площадки. Полуразголени девойки се пускат по пързалките, а отдолу ги чака кавалерът им. Тълпата крещи от радост, когато той повдигне поличката, или бръкне в деколтето.
Това са деца непълнолетни с току що разбушували се хормони. Това са деца, чиито родители не знаят, или се правят, че не знаят както правят отрочетата им.
За каква карантина става въпрос, когато те се прибират вкъщи после след бурни социални контакти? А наподозиращите им баби и дядовци после се оказват заразени?
Та нали от нашето съзнание зависи карантината?
Така никога няма да оздравеем.
И след като родителите не знаят как се възпитават деца, или не го могат, не трябват ли вечерен час и солени глоби за всеки, който си позволява оргии по улиците и пейките, за всеки, чиито деца нарушанат правилата?
Че поколението ще израсте неграмотно, вече е ясно.
Но то ще порастне и без ценности.
Което вече е страшно.