Д-р Александър Серафимов е пример за човек със силен характер. Той не е от лекарите, които отказаха да се борят със заразата – напротив , на пангара е от самото начало. А това в нашите времена заслужава уважение. Малко са тези, които биха дежурили по 12 часа в ада на COVID отделение, за да интубират заразени. Още по-малко биха качили снимка на реално случващото се в болниците, знаейки, че ще бъдат залети от гнусни коментари на невярващите в инфекцията. Е, д-р Серафимов го направи, защото му писна. И това, че на един лекар му е писнало от неспазването на мерките , е проблем, защото няма кой да го замени. Вече денонощие под поста на д-р Серафимов в собствения му профил се бълват хиляди отвратителни коментари на COVID идиоти. Той обаче не ги трие, защото целта му не е да дразни или плаши невярващите, а напротив - да ги предупреди навреме. Докторът не трие поста, защото е зает да спасява хора, а когато губи битката да разменя пълни с празни трупни чували. Докторът знае, че в момента, в който им се наложи, същите невярващи ще отидат пред болницата и ще искат помощ.

Хората, които сипят грозни хули не си дават сметка, че освен да рискува собствения си живот, лекарят без да роптае е променил цялото си ежедневие – вместо да пътува до различни места и да се забавлява като нормален млад човек, д-р Серафимов дежури опакован в защитен костюм и не може нито да се храни, нито да пие вода. Много ще си кажат: Това му е работата. Но нека си спомним, че доста лекари отказаха тази чест и напуснаха.

Ето и част от коментара, който разгневи социалната мрежа:„До всички протестиращи и нежелаещи да спазват мерките!!! Знаете ли какво е това? Нарича се трупен чувал и от няколко дни не спирам да разменям пълни за празни!!! Е, писна ми да си скъсвам гъза от работа, да не спя, да не ям, защото нямам време и в крайна сметка всичко да е напразно! Защото в интензивното болните с ковид са вече толкова зле, че не можете дори да си представите! Гледката е ужасна!!! Да не говорим, че няма лекарства, няма персонал или наличния такъв вече е на ръба на силите си или е заразен! Колегите продължават да работят, макар и болни! Не малко от тях пък вече не са сред живите, заради тая коварна болест! Бесен съм!!!”

В момента под тази публикация има две хиляди коментара, които показват разделението в обществото. Едни осъзнават ситуацията, а други не вярват в съществуването на вируса и не искат спокойствието им да се нарушава. Някои даже си мислят, че профилът не е истински. Ще ги разочароваме – и профилът, и докторът, и чувалът за жалост са истински. Но и за двете – да коментираме гневно или да се запознаем на живо, изборът е наш.

Мненията на COVID идиотите: „Профилът на доктора е фалшив, как може да снима трупен чувал, като не му харесва професията да я смени”, „Я снимайте труповете, аз още не съм чул някой да е умрял от коронавирус, пръскат ни с някакви неща за пневмония и т.н.”, „Да се бяхте подготвили, имахте цяло лято”.

Помните ли д-р Елена Радева от Франция, която много хора мислеха за фейк – и тя е истинска. А ако мислите, че системата е виновна или лекарите трябва да се подготвят, отворете сайта на Българския лекарски съюз, който вече прилича на табло за некролози. Страшното в случая е, че на него стоят имената на хората, на които разчитахме да ни спасяват. А лекарите продължават да умират. Умират и пациенти, понякога на стълбите на болниците, защото никоя система не може да се подготви за това. Системата не може... ние обаче можем да бъдем по-отговорни, по-добри, по-уважителни към близките и околните, по-единни. И да не отваряме фронт, на който един срещу друг застават лекари и пациенти, а да осъзнаем, че сме от една страна на барикадата. За да воюваме заедно срещу COVID-19.