Според анализите в света училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнесите и други са най-рисковите места. Не, че не може да извадим още 100 места, но това са най-рисковите, които се оценяват. Ограничаването на контактите там, ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Няма да ги изключи напълно, не претендираме за напълно затвярне на държавата и че ще ограничим контактите на 100%. Но това ще доведе резултат, но не с магическа пръчка. На края на третата седмица ще има намаляване нивата на смъртността. Така ще можем – първо: да дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат спокойно и с по-освободени души предстоящите Коледни празници. Второ – намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксиите, които са вече на прага. Това е гоямата цел. Това заяви на брифинг в Министерски съвет началникът на Националния опреативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по повод новите мерки, които влизат в сила от петък и ще продължат да действат до 21 декември 2020 г.

Трудно решение за правителството. Но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение, защото щабът и Министерството на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света по отношение за заболеваемост и смъртност. Всички държави, които достигнаха тези нива предприеха такива мерки в момента, в който ги достигнаха – Белгия, Франция, Италия. Достигайки нивата над 600 на 100 хил. души, България трябваше да вземе тези строги, въпреки, че в сравнение с другите държави – по-либерални, мерки. Тук не става въпрос за затваряне по домовете, както никога не е ставало въпрос за затваряне на хора, това са спекулации от пролетта. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според нашите аналазии и наблюдения, ще настъпи най-рано към края на втората седмица, както и намаляване на смъртността, което се очаква към края на втората и третата сдмица. Това е небоходимо, за да може здравната сисема да удържи на натиска. Имаме достъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и увеличаването на брой на заболеваемостта, намалява броят на медиинските екипи. Те се заразяват, ккато всики останали български граждани. Имаме на 2000 души медицински персонал, който е извън строя. Няма как да заменим живата сила, хората, които се справят със заболелите.

Човешкият живот е абсолютната ценност. За всеки задрвомислещ човек предполагам, че е така. Нзависимо какви да сругите щети. Ние, като лекари, не може да изповядваме друга ценност. Ние сме призвани да браним човешкият живот.“, добави той.