Проф. Кантарджиев съветва какви маски да носим в градския транспорт, офиса или училище

img

Какви маски да носим и в какви случаи? Въпросът е важен и понякога животоспасяващ. В интервю за БНР на него отговори проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан, даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т.нар. "хирургически" или медицински маски. И трето, това са маските с много висока степен на защита – главно за хората, работещи с болни, в лабораториите, с инфекциозен материал от коронавирус.

Първо, ясно за всеки образован и добронамерен човек е, че маската защитава. Второ, научен факт, е, че маската не защитава 100%. Освен маската, трябва да се спазва отстояние, трябва да не се вика, да не се събират много хора. На закрито винаги да се носи маската", обясни проф. Кантарджиев.

В градския транспорт

"Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. В градския транспорт, ако всички носят маски, и то правилно, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си и към онези, които демонстрират неуважение към останалите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните", казва специалистът.

"Невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве", категоричен е проф. Кантарджиев.

В офисите

"В офисите – загрижените за здравето си или работодателят ще дадат пари (1000-2000 лв) за някакъв уред, който сегрегира въздуха, ако работят повече от двама души в едно помещение. Това е един уред, който се нарича "студена стерилизация на въздуха" с UV-C светлина*. Просто уред, който прекарва въздуха от стаята през тръби, в които UV-С светлината убива всички микроорганизми – в т.ч. спорите на плесени, бактерии и коронавируса. Второ, в офиси, където работят повече от двама души, е добре на всеки 1 час прозорецът да се отваря за кратко, за де се смени въздухът. Отстоянието също е важно", допълва Кантарджиев.

Защитни екрани от плексиглас

"Това е много добро решение за намаляване на опасността от заразяване. Особено за места, където се приемат много хора (магазини и др.)", казва професорът.

В училищата

"Да кажем на майките – хубаво е в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменяни. Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове кои маски са носили децата. Това е хубава идея, защото хирургическата маска, след 2-3 часа овлажняване, губи част от предпазните си свойства. Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството", апелира проф. Кантарджиев.

*Бактерицидната UV-C лампа унищожава всички вредни микроорганизми като действа антибактериално, без химикали и странични ефекти. Ултравиолетовата (UV) светлина е невидима за човешкото око и се разделя на UV-A, UV-B и UV-C. Лампата работи чрез UV-C светлина, генерира озон и ефективно унищожава вируси и бактерии чрез проникване през клетъчната мембрана на бактериите и разграждането на ДНК и РНК молекулите, което възпрепятства тяхното размножаване.

Бактерицидната лампа е ефективен инструмент за дезинфекция и унищожаване на коронавирус.

Източник: Нова тв

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос