Най-важното е контролът на мерките и убежзението на хоата, че трябва да са с маски. Никой не се е задушил. Не е приятно да я носиш на носа си, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството, за здравето на околния. Когато някой разговаря с мен с маска, аз разбирам, че ме уважава и пази моето здраве. Да не се предозира витамин Д, да не се използват имуностимулатори в големи количества. Пет години работих с най-опасните инфекции, трябва да си луд да влезеш в бокса без маска. Слава Богу, не се разболяхме. Маската ще спаси и от коронавируса. На-важното е контролът и самоконтролът. Това каза проф. Тодор Кантарджиев от Центъра за заразни и паразитни болести на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването за ситуацията с коронавируса у нас.

Най-висок дял на смъртност е при хората между 70-79 годишна възраст, следвани от 60-69 и групата между 80-89. С най-голяма заболяевамост са межд 20 и 65, следвани от 60 до 69 години. Тревожен ръст се отчита при лицата, приети за лечение в болница.

Непрекъснато расте и показателят на хората в интензивно лечение. Имало е доста сигнали за проблеми и трудности при приемането на хората в лечебни заведения. РЗИ- тата с техни заповеди увеличиха легловата база, стана ясно още на брифинга.