Здравният министър: При заразено дете в класа, тестовете за ученици и родители трябва да бъдат безплатни

img

Здравният министър смята, че тестовете за COVID-19 за родителите и на учениците трябва да бъдат безплатни, при случай на заразено дете в клас. Това разкри той на брифинг в Добрич, проведен заедно с главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Тези тестове ще бъдат безплатни за учениците и родителите – трябва да бъдат безплатни“, каза Ангелов в отговор на въпрос кой ще плаща при заразени деца в училище.

Проф. Ангелов отново повтори, че има работна група с участието на МОН и МЗ, която до края на месеца трябва да реши за правилата в училищата в началото на учебната година. Засега се знае само, че тя ще започне присъствено.

За България са предвидени 2 млн. ваксини за коронавирус, в рамките на Общото споразумение с ЕС, като ваксинирането ще бъде напълно доброволно и по желание, стана ясно още от неговите думи.

„България участва като страна членка на ЕС в Общо споразумение, подписали сме го, съгласно което, когато се произведе ваксина, която отговаря на стандартите на безопасност,
както и е достатъчно ефективна, тогава българските граждани ще имат достъп до нея. Предвидили сме 2 млн. Ваксини, като сме включили всички уязвими групи – пенсионери над 65 г., медици и хора с хронични заболявания. Ваксинирането ще бъде пожелание и ще бъде безплатно. Във всеки един момент можем да се откажем от това споразумение", увери Ангелов.

dariknews.bg

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"