В ефира на “Събуди се” двамата политолози Юрий Аспанов и Антоний Гълъбов коментираха политическото напрежение и протестите, на които станахме свидетели през последните дни.

"Може би не трябва да очакваме протестите да стихнат бързо. До улични ексцесии не се стига изведнъж. Разочарованието си личеше още през изминалата година. Изнервянето покрай пандемията засили недоволството. То премина през 3 фази. На първия етап хората казаха “не искаме да живеем повече така”, на втория етап “не можем да живеем така” и сега е ред на крайната фаза “няма да живеем така”, заяви в ефира на “Събуди се” Аспанов.

“Няма да се стигне до оставка на правителството. Вчерашното изявление на Радев няма нито политически, нито правна, нито институционална стойност. Не е вярно, “че съдбата на България се решава на площада”. Няма такова нещо”, каза Гълъбов.

Той коментира и напрежението край парк "Росенец" в Бургас. “Когато г-н Христо Иванов опита да дебаркира на този плаж, това веднага беше тиражирано. Беше постигнат сериозен натиск върху НСО и нейният ръководител подаде оставка. В край на тази акция беше постигнато съгласие, хората пяха химна на България. Това е малко като от произведенията на Вазов. Накрая всички се сещаме, че сме българи. Вторият резултат беше, че Доган и Пеевски се отказаха от охраната на НСО. Имахме два резултата, които нямаха връзка с ходенето на плаж. Това показва, че президентската администрация е склонна да си сътрудничи с “Да, България””, поясни Гълъбов.

Източник Нова тв