Защото българите са добри с математиката: Ирландецът Джон OКонър дойде в Бургас и основа „Пан Рисорс”

img
снимка: Иван Добрев

Вижте разказа на първия му служител Иван Добрев, който днес оглавява офиса в морския град

Бургазлията Иван Добрев е първият служител на аутсорсинг фирмата „Пан Рисорс”,  която е основана в морския град през 2014г. от ирландеца Джон О'Конър. Три години по-късно младият мъж се гордее с факта, че е предпочел родния си град пред столицата, защото е успял да натрупа безценен опит. В момента 31-годишният Иван Добрев оглавява офиса в Бургас, а днес споделя с какво е различна „Пан Рисорс”, какви умения трябва да имаш, за  да се присъединиш към екипа,  и какво е отношението на ръководството към служителите с деца.

 

-          Г-н Добрев, „Пан Рисорс” е аутсорсинг фирма, но бургазлии свързват това най-вече с работа в кол център? Какви точно аутсорсинг услуги извършвате?

 

-          Ние сме коренно различни от кол центровете. Извършваме административни услуги, свързани с обработка на данни. Основният  ни клиент е ирландската компания Red Oak Tax Refunds, която се занимава с възвръщане на данък общ доход на физически лица.  Данъчната система и по-специално подоходното облагане на физически лица в Ирландия са различни от нашите.  Докато в България този данък е известен като плосък данък и размерът му е фиксиран на 10%, там се използва прогресивния метод за изчисляване на данък общ доход. Това дава възможност за преизчисляване и в случай на надвнесен такъв - физическото лице има право да си го възвърне.Това зависи от стауса-дали служителят е женен, неженен или самотен родител.  Има няколко критерии, даващи възможност за намаляване на данъчната тежест. Разбира се, ако служителят сам не подаде декларация, данъците няма да му бъдат приспаднати. Тук е нашата роля - ние поемаме оформянето на документацията и цялостното преизчисляване на този данък за 4 години назад на всеки клиент.

 

 

-          Защо собственикът на „Пан Рисорс”  е решил да основе фирмата в България и по-точно в Бургас?

-          През 2014г. Джон О'Конър, чийто основен бизнес тогава е бил свързан с възвръщане на данъци в Ирландия, решава да привлече повече клиенти, като създаде фирма в Източна Европа.  Ходил е първо в Румъния, но когато иска съвет от свои познати те му казват:”Избери България, там хората разбират от математика”. Вероятно успехите на олимпиади на нашите ученици са създали такова трайно впечатление в чужденците, че тук математиката е на особена почит. Самият Джон е от малък град в Ирландия и не харесва хауса в мегаполисите, затова вижда Бургас, който е красив град край морето, и така основава фирмата тук. Джон умее да създава невероятна атмосфера в офиса, защото винаги е ведър и можеш да разговаряш с него. Умее да стопява ледовете много бързо. От друга страна е изключително коректен работодател и винаги се е отнасял добре със служителите си. Затова в „Пан Рисорс” сме като едно семейство.      

 

-          Колко голям е екипът Ви?

-          Екипът ни става  най-голям в периода декември – май, когато има и най-много работа. През лятото клиентите ни са в отпуск и никой не мисли за данъчната си декларация.  Затова при нас сезонът започва през зимата. Обучението е около два месеца и до декември одобрените служители вече имат нужните познания. Бяхме пуснали обявя за работа, на която се отзоваха десетки добре подготвени кандидати, затова амбицията ни е да разширим екипа до 24 души.

 

-          Какви умения трябва да имат служителите? Изисква ли се да поддържат директна комуникация по телефона или основно е писмена?

 

-          Повечето колеги имат  икономическо образование, отлична компютърна грамотност и добро ниво на английски език. Характерното за нашия екип е, че  не се плашим  от работа с числа. Ако човек е завършил Математическа гимназия или Търговска гимназия,  това също е предимство.  Като лични качества нашите служители проявяват  прецизност и  отговорност, защото зад числата се крият парите на клиента. Както стана ясно,  ние не сме кол център, а комуникацията е  изцялото  по e-mail с офиса в Ирландия и с клиентите.  За хора, които обичат да работят с числа и имат добра концентрация, това е работа мечта.

 

-          Откъде най-често са служителите, които работят при Вас? Има ли такива, които са от основаването на фирмата?

-          По-голямата част от колегите са от Бургас. Много от тях са завършили образованието си във Варна и София и известно време са работили там, но са предпочели да се върнат тук.  Аз съм завършил икономическа специалност в „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Преди няколко години се канех да започна работа в аутсорсинг фирма в София и бях на обучение, но средата не ми допадна и се върнах в Бургас. След лятото единственото, което ме спря да не емигрирам в чужбина, бе обявата за работа в „Пан Рисорс”. С още няколко колеги сме от основаването на фирмата и смятаме да останем задълго, защото работата ни харесва.   Сред нас има и колеги, които дълго време са работили в чужбина и сега използват този опит за постигане на невероятно резултати. Такъв е примерът с нашия проджект мениджър Гергана Каруба.

 

-          Има ли възможност служители  да започнат работа при Вас, лятото да прекъснат и през зимата отново да ги наемете?

-          Да, имаме такива колеги, които от декември до май месец работят в „Пан Рисорс”, а когато летният сезон започне  разивават собствен бизнес. Някои имат заведения или малки семейни хотели по морето, а след септември отново се връщат при нас.

 

-          Повечето съвременни хора се плашат от работа в офис и стоене на едно място, особено ако през лятото са имали динамично ежедневие. Лесно ли се свиква?

 

-          Преди да започна работа в „Пан Рисорс” аз самият бях свикнал с такъв начин на живот. Работата ми беше свързана с много движение, но когато влязох в офиса не усетих колко бързо свикнах. Работата те заинтригува и вече няма значение, че седиш зад бюро.

 

-          Казвате, че по-голямата част от екипа са млади хора. Каква е политиката на „Пан Рисорс” към служителите с малки деца?

 

-          Политиката на фирмата е много гъвкава в това отношение.  Ако детето ти се разболее и се наложи да отсъстваш 2-3 дни няма никакъв проблем.  Ако имаш друга спешна работа, можеш да  вземеш половин почивен ден,  а на следващия още половин и така се брои за един ден отпуск. Ако искаш да излезеш в почивка, не  е нужно да предупреждаваш  2-3 седмици предварително. Целта е служителите да се чувстват максимално добре и спокойни. Работното време е от 09:00ч. до 18:00ч., но ако имаш малко дете, което трябва да вземеш от училище или детска градина, можеш  да започваш по-рано - в 08:00ч., за да си тръгнеш в 17:00ч. Идеята е работният ден да е 8 часа и задачите да бъдат свършени.

 

-          Има ли възможност за израстване в йерархията?

-          Да, аз съм пример за това. Получих първото си повишение шест месеца след като започнах работа. Три години по-късно вече отговарям за офиса в Бургас. Заплащането също нараства с времето и зависи от резултатите, които служителите показват. 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец