Ще остане тази уредба на закона, която дава защита на българските граждани. Целта, след отпадане на извънредното положение, е да се продължат тези мерки, които са били благоприятни за хората.

Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в предаването "Лице в лице" по бТВ във връзка новия закон, който трябва да уреди мерките след приключването на извънредното положение.

Продължава целият социален пакет – мярката 60/40, безлихвените кредити, както и защитата срещу принудително изпълнение ще остане поне още два месеца, посочи Кирилов.

Законът трябва да урежда трайни отношения, но има изключения назад в историята.

Два месеца имахме обявено извънредно положение.

Ако си спомняте дебатът, който беше на 13 март в Народното събрание, тезата на опозицията беше, че не може само с един акт да се обяви извънредното положение, а е необходимо да има закон за това.

На въпросът какво е различното в закона и досегашното положение Кирилов отговори, че два месеца сме имали извънредно положение. Това положен е давало възможност да се допусне временно ограничение на някои права. „На практика ние не стигнахме до съществено ограничение на правата на гражданите“, каза министърът.

В двумесечен срок органите ще могат дистанционно и електронно да взимат решения. Това важи и в сферата на образованието, които също ще продължат дистанционно да работят.

За да получат еднозначна подкрепа на българите ние вървим по пътя на най-тежката законодателна защита.

Министър Кирилов поиска да припомни главата, която касае епидемичната защита е налична повече от 10 години. По думите му има списък на заболяванията, които съдържат такъв риск. Според него в промяната в закона за здравето се дава възможността да се обжалват решенията на здравния министър.

Има правна техника и тя се е използвала до сега, каза още Кирилов.

На въпрос дали е подложен законът на анализ за въздействието му той обяви, че когато става въпрос за извънредно положение законът позволява да не се подлага на обществено обсъждане предлаганите промени.

„Ние не отказваме дебатът“, допълни Кирилов.

По думите му няма да има произвол.

Запитан каква е връзката между коронавируса и данъчните складове, за които също са предвидени промени в този закон, Кирилов обясни, че ги свързва дисциплината. Необходимостта от контрол по отношение на акцизните складове, което е процес започнал преди повече от 2 години, сега е на път да бъде завършен, допълни Кирилов.

По думите му законът ще бъде представен от министърът на финансите Владислав Горанов, но самите текстове са писани от всички министри, но поясни, че конкретно за данъчните складове текстовете са предложени от данъчната администрация.