И американският в. ”Ню Йорк таймс” пише днес в онлайн изданието си обширен материал на Майкъл Шуирц за руското влияние у нас и отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Материалът е озаглавен ”Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа”, предаде БТА.

Години наред членовете на таен екип, Част 29155, са действали без шефовете на западните служби за сигурност ни най-малко да си дават сметка за техните операции. Само че нападението срещу търговеца на оръжия в София Емилиян Гебрев става причина те да бъдат разкрити, пише Шуирц.

Руският убиец е използвал името Сергей Федотов и се промъкнал в България незабелязано, настанявайки се в хотел в София, близо до офиса на местния производител на оръжие, който е продавал муниции на Украйна. Според автора същият човек е ръководел екип от трима мъже.

След няколко дни мъж успял да проникне в затворения гараж на оръжейния търговец и да намаже с отрова ръчката на вратата му, а след това да изчезне, оставяйки само размазани изображения, запечатани от камерата за наблюдение. Малко по-късно Емилиян Гебрев се среща с търговски партньори в ресторант, където започва да халюцинира и да повръща, продължава разказа си авторът на "Най Йорк таймс". Заради отравянето Гебрев, който сега е на 65 години, остава в болницата един месец. Синът му е отровен, като и друг високопоставен служител на компанията. Убийците отравят Гебрев и сина му отново в лятната им къща на Черно море. И двама оцеляват, макар че бизнесът на Гебрев все още не се е възстановил напълно.

Опитите за убийство от 2015 година са невероятни не само заради наглостта и упорството им, но и поради факта, че ръководителите на силите за сигурност и на разузнаването на Запад не са забелязали всичко това от самото начало. Българските прокурори разгледаха случая, не откриха никакво доказателство и прекратиха делото, пише "Ню Йорк таймс".

Сега шефове на западни служби за сигурност и на разузнаването твърдят, че случаите на отравяния в България са били много важна нишка, позволила да бъде разкрита кампания на Кремъл и широко разклонената му мрежа от разузнавателни агенти, чиято цел е да бъдат премахвани враговете на Русия в чужбина и да бъде дестабилизиран Западът.

По-нататък в статията си Майкъл Шуирц се спира по-подробно на самата Част 29155, на казуса с Гебреви, засяга случая "Скрипал" и санкциите на западните сили срещу Русия.