Аз вече не съм част от активната вътрешна политика. Смятам, че на местни избори всяко споразумение, което е целесъобразно с оглед интеристе на гражданите, е добро. Доколкото разбирам, това споразумение е доста рамково, доста общо - на някои места ще се подкрепят взаимно, на други - на втори тур. Мисля, че това не е лошо общо взето. Рамково е и аз мисля, че това е добра идея. Трудно ми е да кажа какви са очакванията на СДС за местните избори, питайте действащите политици. Това заяви в Бургас президентът Петър Стоянов (мандат 1997-2002г.). Той пристигна в морския град за организирана от МСДС конференция на тема „30 години свободна България“, която се проведе в експозиционен център „Флора“ и открита от Дончо Златев – председател на ИКВ на МСДС. На нея присъстваха и членът на НС на СДС Костадин Марков, общинският съветник Тошко Иванов, членове на организацията.

„Моето дълбоко убеждение е, че 30 години след началото на прехода българското обществено мнение все още продължава да се лута да търси пътя на България, да си задава въпроса дали изборът, кото направихме беше най-правилен. Дори не искам да се спирам на многото хора, които продължават да нашепват, че членството на България в Европейския съюз, което нарекох по време на първата си предизборна кампания цивилизационен избор, не е нито най-добрата възможност на България, нито се реализира по начина, по който трябва.“, каза на форума Стоянов.

Той подчерта, че на средставата от ЕС се дължи тласъка на икономиката, на новия вид на градовете, включително и на Бургас, новата инфраструктура, новите по-добри условия за живот. „От 2007 до 2015-та година България е получила 21 млрд евро от ЕС под различна форма, вноските, които е платила са 6 млрдл евро. Ако имахме административният капацитет сумата би могла да стане 30 млрд. и повече евро.“, добави той.