- Г-н Германов, в момента се работи по проект за подмяна на ВиК-съоръженията в старата на част на Приморско, на какъв етап е той?

- Община Приморско продължава да инвестира в различни дейности. Основно това е в инфраструктурата – чрез собствени средства и чрез такива, осигурявани чрез европейско финансиане, чрез решения на Министерски съвет и други. Към настоящия момент ние сме на финала на проекта за ВиК- подмяна и изграждане на нови съоръжения в старата част, който е финансиан през програма ПУДООС. Проектът е на стойност около 1 млн. лева, от които една част, около 80 хил. лева, са финансирани от Община Приморско. На финала сме на този проект, който е тежък и сериозен и се надявам с изграждането на тези съоръжения да бъде решен проблема след всеки дъжд да има наводнение в мазета, избиване на мръсни канализации. Това е много добра инвестиция, защото в старата част на Приморско десетилетия не е инвестирано. Втора поредна година обръщаме внимание на тази част на града.

- Кога трябва да приключи? До началото на сезона ще успеете ли?

- До края на месеца. Отделно ние като Община имаме ангажимент за изграждането на самата инфраструктура. Там са няколко процеса, три институции се координираме – ЕВН, ВиК, ние.

Вторият проект е ул. „Сирена“. Там изграждаме ВиК- инфраструктура, дъждовна канализация, отваряне на улицата, изграждане на тротоари. Стойността е около 500 хил. лева, финансирани от ВиК и Община Приморско. Много тежък проект. И там ще приключим до началото на сезона.

- Кога ще започне работата по изграждането на кръстовището „Перла-Стамополу“?

- Проектът за кръстовището „Перла-Стамополу“ е финансиран чрез министерско постановление, стойността му е 1 млн. 600 хил. лева. Там сме в процедура по избор на изпълнител. Ако успеем да приключим в срок – преди началото на сезона ще стартираме работата по основната подземна инфраструктура и съответно септември-октомври ще приключим, а ако не успеем – направо през есента ще започнем основната дейност.

Най-големият проект е пречиствателната станция. Работи се на високи обороти, тези дейности се извършват в състояние на работеща пречиствателна станция.

Имаме един проект по „Трансранично сътрудничество“, предстои да бъде подписан договор за изграждането на Къща-музей в Ново Паничарево. Това е сграда на Общината, която ще представлява автентична стара къща.

Имаме няколко проекта, от които единият е за ремонт, обзавеждане и оборудване на детска градина в Приморско. Преди години направихме външно саниране, подмяна на отоплинелната инсталация, сега продължаваме с вътрешна инвестиция. Имаме проекти за кръгово движение в Приморско.

- На последната си сесия Общинският съвет в Приморско гласува декларация против изграждане на ферма за миди и скариди в залива срещу Китен. Това е поредно инвестиционно намерение, което предизвиква обществена реакция в Приморско. Как си обяснявате този интерес?

- Акваторията на Приморско е изключително атрактивна. Вече има изградени ферми към Маслен нос, там преди време бяха допуснати тези съоръжения. Аз не казвам, че не трябва да има бизнес, нека има, но там където няма туристи, няма плажове. Тук е основният трафик. Как ще допусна пред Китен да има такова нещо? Това не действие срещу бизнеса. Да ходят там, където няма конфликти. Тук правим и състезания, провеждат се международни регати.

- Тази година е изборна, Вие взехте ли решение дали ще се кандидатирате за нов мандат?

- Имаме да свършим работа и ще я свършим. Кандидатурата на представител на ПП ГЕРБ се издига от партията. Аз имам ангаимент да свърша работа.