Президентът на тържествената заря-проверка: Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител

img

Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител Александър Втори!

Преди 141 години възкръсва България. Възкресението е плод на много усилия и жертви.

 

Това заяви в словото си на тържествената проверка по случай 3 март президентът Румен Радев.

Държавният глава припомня, че в освободитената за България война воюват петимата синове на руския император. А обявяването на манифеста за обявяването на войната е възприето с възторг от руската общественост.

 

„Скъпи сънародници, преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра, възрожденците запалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и святата република“, започна словото си президентът. И подчерта, че "кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци." 
„Свободата идва на щиковете на армията на Цар Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура. Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста, спомена за петимата синове на императора, воювали в действащата армия и този за замръзналите руски селяни“, продължи Румен Радев.

 

Достойният български народ винаги ще пази паметта за онези, които воюваха за нашата свобода, подчерта Радев.

 

Днес политиката взема реванш над заблудата на глобализма, че ще бъдат изтрити различията между нациите, подчерта в словото си държавният глава.

 

"Дни като днешния са повод за единение около историческата истина и идеала на възрожденците", каза още Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по повод 3 март пред паметника на Цар Освободител в столицата. Президентът посочи, че заедно те се борят за свобода и справедливост, които никога не се дават даром.

„Всяко поколение трябва само да ги извоюва“, подчерта държавния глава. Той обърна внимание, че за нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чийто подвиг днес почитаме.

 

„Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода“, допълни още Радев.

„Мнозина внушават, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото“, поясни още държавният глава.

„Вечна памет за героите. Да живее България“, завърши словото си президентът Румен Радев.

 

В началото на честването в центъра на София президентът Румен Радев прие тържествената заря проверка в София - кулминацията на честването на националния празник 3 март.

Присъстват премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидери на политически сили, министри, депутати и граждани.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018