Едно убийство потресе цялата страна.

Едно убийство заля социалните мрежи и всеки излезе със своя версия, а някои дори излязоха на протести на улицата. А сред тях и съучастниците! Излязоха различни версии на висши полицаи и доморасли детективи. Бяха намесени всякакви хора - от политици, до клошари, а някъде се намесиха предположения за психичноболни, та чак и бежанци.

Защо точно това престъпление разтърси България? Защото жертвата е млада и красива и в същото време е журналист. Две обстоятелства, които най-после събудиха заспалия народ. И той използва този факт да се "събуди".

По телевизиите излязоха социолози, политолози, криминалисти, топ ченгета и всякакви специалисти да нищят случая и да посочват евентуалния извършител.

Луд? Възможно е. Лудите се разхождат свободно по улиците, някои изклаха семействата си, други когото видят, а държавата не си мръдна пръста. Няма пари за лечение, няма места в лудниците, няма средства за лекарства. Няма регистър с имената им, архивите бяха изгорени, понеже им се нарушавали правата. А кой е виновен? Дългогодишната държавна политика за криене на главата в пясъка.

Клошар или скитник? Също е възможно. За 30 години в България сума ти хора станаха бездомни и никой, ама никой не се грижи да ги социализира. За развитите демокрации това е нещо нормално. В САЩ например милиони спят по пейките и на тротоарите, но там това е нещо нормално.

Политическо убийство? Малко вероятно. Виктория не е правила кой знае какви скандални разкрития, за да я убият по този начин. Първо политическите поръчки се извършват много по-меко, с кадифени ръкавици и второ опашката пред русенската красавица е много по-голяма. Доста журналисти са по-неудобни от нея, така че версията отпада. Почти...

Битова и семейна драма и отмъщение на зарязан любовник? В момента полицията души неистово и щеше да го хване...

Кой уби тогава Виктория?

Ние, драги читатели. Ние с мълчанието си и държавата с импотентността си и пълното абдикиране от задълженията си към този народ.

Убиха журналистката Татяна в Пазарджик пред дома й. Помните ли?

Някой от нас да се възмути? Да излезе на улицата? Да протестира? А престъпникът е още на свобода.

Убиха младата студентка Вероника във Велико Търново. Скромно дете, което работеше да се издържа. Убиха я за 401 лева заплата! И я хвърлиха в Янтра. Някой нещо да направи? Нищо.

Убиват жени, убиват деца, убиват цели семейства. Някой да е гъкнал? Да са възмутили поне съседите? Да са направили едно бдение?

Жертвите досега са хиляди, мълчанието на народа - зловещо!

Затова и полицията си върши работата през пръсти, убийците я се самоубиват, я увисват на връзките на обувките си в ареста при много жестоки случаи, а много често даже не ги хващат, или залавят поредния малоумен клошар, или някой скитник, който с радост отива в затвора, за да има какво да яде и да му е топло...

Кога народът скочи да защити поне един убит?

Преди много години - да. Малкият Пепи беше удушен, бащата обаче беше таксиметров шофьор, скочиха всички шофьори и правителството на Костов падна.

И след това - мълчание.

Българите изляха тонове сълзи за едни избити овце и кози, но не и за жертвите, пречукани с дъски, камъни, чукове, изнасилени, разстреляни, нарязани с ножове, смлени от бой за 20 лева.

Полицията стана все по-спокойна, с все по-раздут щат и все по-небрежна. Шефовете се назначават на политическа основа, а не заради професионализъм. За полицай вече не трябва нито специализирана диплома, нито квалификация. Само диплома.

Затова убийците на Виктория са двама! Политиците и народът!

Едните с лъжите си, другите с мълчанието си.

Физическият в случая няма значение. Така или иначе вече хванаха един, за да стихне най-после разбудилото се народно недоволство.

България наистина трябва да се събуди. И да поиска правда.

Но с протести, които не са яхнати от политически партии, или мераклии да вляза във властта.

От улицата трябва да поискаме закони! Да накараме тези, които сме избрали, да гарантират сигурността ни.

И да им искаме сметка за всеки човешки живот.

Иначе следващите ще сме ние! Спящите!