Министър Радев: Най-разпространеният наркотик е марихуаната, следвана от амфетамините Пазарът на хероин и кокаин се свива

img
Снимка: БГНЕС

Най-голям пазарен дял заема марихуаната, следвана от амфетамините. Пазарът на хероин и кокаин се свива. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който в рамките на петъчния парламентарен контрол отговори на въпрос, свързан с превенцията и противодействието на наркотични вещества в България, предава „Труд“.

„През последните няколко години на територията на страната няма единен пазар на наркотици. Няма монопол на знакови лидери, характерни за близкото минало, няма и териториално разпространение на наркопазара”, посочи министър Радев. По думите му лидер по разпространение е марихуаната, а нарастващата употреба и благоприятните природни условия мотивират отглеждането на канабис в много райони на страната.

„След марихуаната, най-много на местния пазар се разпространяват амфетамини, под формата на малки пликчета или на таблетки. Масовият начин на разпространение е в нощните заведения и по време на големи концерти”, уточни вътрешният министър.

Според него лекият спад в употребата на някои традиционни наркотици се компенсира от динамичните промени в пазара на синтетични наркотични вещества, както и бързата поява и употреба на психоактивни вещества – т. нар. „дизайнерски наркотици”.

Министър Радев подчерта, че МВР предприема действия по превенция на употребата на наркотици от деца в училищата, за което ще стартира и серия от срещи с директори. „Провеждат се срещи и се изнасят лекции в учебни заведение, където се обръща внимание на употребата на наркотични вещества и вредата от тях”, увери министър Радев.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020