България трябва да бъде солидарна с Великобритания, а солидарността означава и действия. Това се разбра от коментара на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента, след като проведе среща с част от представителите на патриотите, а поводът е дипломатическата война след натравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. Информацията предава Монитор.

В управляващата коалиция назрява поредната драма, след като преди ден Цветанов намекна, че трябва да бъде отзован нашия посланик в Москва Бойко Коцев. Точно на обратното мнение е лидерът на „Атака” и председател на ПГ на „Обединените патриоти” Волен Сидеров, който настоява за балансирана политика и за спешно свикване на Коалиционния съвет, а в общественото пространство дори се заговори, че дори може да напусне управлението.

Цветанов изтъкна, че премиерът Бойко Борисов ще разговаря с посланика ни в Русия още днес и след това ще се пристъпи към някакво решение. От Министерски съвет обаче обясниха, че такава среща не е планувана. България все още няма официална позиция по въпроса и се очаква тази среща да се проведе в петък.

. „Ние трябва да застанем солидарно зад евроатлантическата общност. В противен случай България може да бъде изолирана”, каза Цветанов. Той обаче побърза да уточни, че това ще е едно тежко политическо решение и то е в ръцете на изпълнителната власт. Цветанов е разговарял сутринта с премиера Борисов по случая "Скрипал“. Той обаче не пожела да каже каква е била реакцията на министър-председателя. „Премиерът има невероятно чувство за отговорност, чувство да чува различните мнения"., каза лаконично Цветанов.

На свой ред Волен Сидеров повтори, че днес или утре трябва да се свика коалиционен съвет, на който да се реши какво ще предприеме България. Дотогава обаче хора от екипа на Борисов, членове на правителството и на ГЕРБ трябвало да се въздържат от изказвания. По думите му, България трябва да има балансирана политика и да не експулсират дипломати. „Трябва да се престане с тия приказки за солидарност, все едно се е случил някакъв природен катаклизъм", каза Сидеров. „Аз съм уверен, надявам се силно и смятам, че господин Борисов няма да направи такъв грешен ход да експулсира дипломати, отговори пък Сидеров на питане какво ще направят патриотите и дали ще напуснат властта, ако се стигне до изгонването на руски дипломати. По думите му България има право на свое суверенно мнение, не сме васална държава и трябва да имаме различна политика от Великобритания, която напускала ЕС.