Един крадец лежи в моргата в Пловдив, а един уважаван лекар прекара три дни в ареста.
Доктор Иван Димитров е обвинен от прокуратурата за убийството! Причината? Всички я знаем. Лекарят уби Жоро Плъха, който посред нощ се вмъкна в негов имот му да краде.

Според адвоката на доктора Георги Кутрянски задържането му под стража за 72 часа е прекомерна мярка, тъй като ставало дума за неизбежна самоотбрана. Само че д-р Димитров три дни лежи в ареста, а от прокуратурата нямаше ни стон, ни звук ...до днес.

Кой уби Жоро Плъха? Този кротък човечец, само с 9 присъди? А според тъста му - само с три? Този татуиран мургавелко, който пък според съпругата му, просто влязъл в гаража на кооперацията, в която живее лекарят да се облекчи по малка нужда, понеже не можел на улицата?!

Кой накара българите да си зарежат празника и да се изсипят по площадите, искайки справедливост и край на наглите набези на едно малцинство от тарикати по домовете на кротките граждани?

Мълчанието.

Безхаберието на институциите и цялата държава.

Статуквото на терора, с който вече трябва да сме свикнали.

Нека главният прокурор и полицията не се оправдават, че са били почивни дни, затова не дали никаква информация и становище или пък, че е трябвало да събират доказателства!

Когато Росен Ангелов сътвори ужасната касапница в Нови Искър, медиите на пет минути ни информираха къде се крие, колко души го търсят, каква операция върви по залавянето му и всичко беше залято с трагедията. Пред тв. студията се редяха буквално на опашка всякакви спецове - психолози, криминалисти и какви ли не да говорят. Главният секретар на МВР се задъхваше от изявления и интервюта и цялата държава се събуждаше и заспиваше с Росен Ангелов и героизма на полицията.

В този случай обаче цареше пълно мълчание. Журналистите работеха по догадки, не се каза как е извършено престъплението, всеки цитира различно оръжие и различни източници. Над случая е бе наложено три дни пълно информационно затъмнение.

Точно това затъмнение и липсата на ясна позиция на държавните органи изкара хората по площадите. Цацаров го нямаше никакъв, главният секретар на МВР се покри, останалите също.

Управляващите се опитаха да покрият случая, за да не предизвикат някой бунт и в стремежа си да омаловажат случилото се, получиха обратния ефект. Народът, който принципно е инертен и е свикнал на всякакви екцесии, този път скочи. Чашата внезапно преля. И се изля. По улици, по площади, цяла България се разбунтува. Етнически конфликт на фона на Европредседателството. Възможно най-лошият сценарий, който може да се случи.

Затова мълча Цацаров, затова мълча главсекът, защото не знаеха как да реагират.

Ако застанат в защита на доктора, ще скочат аверите на Жоро от махалата. Жена му вече поиска смъртна присъда за лекаря.

Ако пак застанат на страната на ромите, бунтът ще прерастне в искане за оставка на правителството.

И днес най-после го измислиха. Семейството на доктора изобщо не е било вкъщи във фаталната нощ, съобщи наблюдаващият прокурор. Съпругата и децата му били в Крумово. Това било потвърдено от жената на доктор Димитров.

Крадецът пък не проникнал в апартамента на лекаря, а крадял вещи от гаража му в кооперацията.

Убийството станало в двора на жилищната сграда, а не в апартамента на семейството.

Според прокуратурата, д-р Димитров наблюдавал дълго време крадеца, но не се обадил на полицията. Решил сам да раздаде правосъдие и взел незаконния си пистолет, след което отишъл да прогони крадеца. Плъха започнал да хвърля предмети по него и лекарят стрелял. Сега щели да го съдят за умишлено убийство. За двете прободни рани в крака на д-р Димитров бе премълчано, чак при пускането му от ареста, той съобщи за тях.

Ами сливи ли имахте в устата, господа, та не казахте това навреме, а три дни мълчахте?

Сега ли измислихте цялата история?

Усетихте, че държавата се клати?

Че е пред гражданска война?

Защо за толкова години не спряхте циганската престъпност?

Защо оставихте невинни старци да бъдат бити и убивани в домовете им за 10 лева? Защо хора с по 11 висящи дела се разхождат по улиците, а не са в затвора?

Защо всеки втори българин е бил жертва на кражба и грабеж? И не направихте нищо?

Защо едни си крадат безнаказано години наред, а другите са превърнали домовете си в барикади и треперят от страх?

Тези обяснения на прокуратурата целят да изкарат лекаря злодей, а Жоро невинна жертва.

Верни ли са?

Кой ще ги провери?

Ще спре ли бунтовете тази три дни пазена история?

Едва ли!

България се събуди и вече не иска някои да мародерстват в домове, в гаражи, да бият и убиват безнаказано, да крадат!

Жоро го убихте вие, господа политици. Всички до един.

С безразличието си, с криенето на главите в пясъка и неприлагането на закона срещу всичките Жоровци в държавата.

А сега сте на път да убиете и доктора!

Два пъти обиран, тормозен, изкаран от нервите.

Както е тръгнало, ще бъде убита и България!