Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди днес казуса с двата осъдени сайта в Бургас – БургасИНФО и БургасНюз. „Запознах нейните членове с декларацията, подписана от 40 бургаски журналисти от различни медии, свързана с две осъдителни присъди за публикации по прессъобщения на ОДМВР – Бургас и Районната прокуратура в града.“, съобщи бургаският депутат Диана Саватева, която преди да бъде избрана за народен представител, бе един от най-изявените бургаски журналисти, известен с това, че борави осново с факти.

„Представих пред колегите депутати становището си, че в правова държава съдебните решения се изпълняват, но това не ни лишава от възможността да изразяваме позиция по факти и тенденции, които намираме за тревожни. Подчертах, че тревожното в случая е освобождаването на ищеца от съдебна такса, тъй като е представил декларация, че е социално слаб. Не е извършена допълнителна проверка на неговото имотно състояние и доходите му. Липсата на материален ангажимент пък дава възможност на признатия за социално слаб да завежда неограничен брой дела. Другият тревожен факт, според мен, е приемането, че някой е обиден без дори в публикацията да е споменато името му. Както е известно в единия сайт журналистите са изписали само инициалите“, коментира депутатът Диана Саватева.

В създалата се дискусия са взели участие народни представители от различни парламентарни групи. „Те изразиха разнообразни становища – от задължението да се спазва принципът за разделение на властите до необходимостта да се търсят начини за защита на журналистите от злонамерени атаки. Поемам ангажимент да информирам колегите от Комисията по културата и медиите как се развива конкретният казус. Надявам се, че разумните хора, включително и представителите на съдебната система, няма да приемат своеобразния мониторинг на случая като намеса в работата им.“, обобщава тя.