През последните години постигнахме колосални успехи по отношение на местната власт. ГЕРБ постигна рекорден успех с кметове и общински съветници. Убеден съм, че по места момчетата и момичетата си вършат работата и хората го разбират. Убеден съм, че през 2019 година, на новите избори за местна власт, в много голяма част ще се потвърдят и увеличат успехите и резултатите. Това заяви пред делегатите на Четвъртото национално отчетно-изборно събрание на ГЕРБ кметът на Бургас и зам. председател на партията Димитър Николов. Форумът на ГЕРБ се провежда в този момент в София.

„Научихме ли се ние, представителите на местната власт в ГЕРБ и ръководството, да направим общините в България по-ефективни и по-успешни. Няма да скрия, че когато станах кмет за първи път, ми беше изключително трудно. Често решавахме проблемите на принципа: проба-грешка. Често се налагаше да се допитвам и до колегите с по-голям опит. Понякога подхождахме насляпо, не винаги намирахме точната и вярна тема, точния човек. Но през последните години, смея да твърдя, че постигнахме колосални успехи по отношение на местната власт.“, каза Николов.

Той посочи, че вторият въпрос е свързан с това, дали партията е успяла да постигне максиумам по отношение на усвояването на редствата от европейските фонодве.

„Случи ли се така нареченото изрявняване между развитите европейски държави и нас, повишихме ли си стандарта? Постигна ли се кохезията в България? Отговорът е категорично, позитивно – да. Само през първия период проектите на местната власт, които бяха подготвени, защитени, подписани, изпълнени и разплатени са 4 225 за 8,1 млрд. лева. През новия период, до този момент, са подготвени и подписани 2 хил. проекта за 4,2 млрд. лева. Първият съвет е – нека, забързани темпото, да се научим да се спираме, да обясняваме това, което е свършено. Да даваме възможност на нашите съграждани да питат. По този начин ще се разбере какъв е ефектът от това управление. Защото няма град, няма населено място, няма квартал, в което да няма видим реализиран проект – дали ще е канализация, нов асфалтов път, ново осветление, нова или санирана детска градина, ремонтирано училище, ново читалище, нов социален или културен проект, спортни площадки и други. Аз съм убеден, че когато се спираме и обясняваме тези проекти, хората ще ни разберат.“, каза още Николов.

Според него другият важен въпрос е дали е направен максимумът, така че в общините условията за живот да бъдат по-успешни и по-ефективни. „Колосална работа се свърши от законодателно естество. Подобри се структурата и начина на финансиране на местната власт. Г-н Горанов, няма как да се сдържа, използвайте примера на премиера Борисов, посещавайте по-често регионите в България, има нужда да се коментират тези въпроси. Няма как тези ефекти да бъдат толкова големи, ако няма тази спойка между местна, законодателна и изпълнителна власт. Аз съм убеден, че много други неща могат да бъдат изпълнени. Посоката е вярна, работим заедно. А тя е - успехът на България, в който съм убеден. Г-жа Фандъкова каза, че изборите за местна власт вече са стартирали с ремонта на бул. Дондуков. Стягайте се, чака ни същото и нас.“, заключи кметът на Бургас.