„Преди известно време алармирах за подготвяна непрозрачна процедура по отдаване на концесия за 20 години на изключително атрактивни плажове по Южното Черноморие от едно подало оставка правителство. Сега искам да попитам управляващите – това ли беше цената на забавената близо месец конституционна процедура и неназначаването на ново правителство, което би могло да спре спорните концесии”. Това заяви народният представител от БСП Атанас Зафиров пред журналисти в парламента, съобщава „Труд”.

Той обясни, че в момента тече процедура по отдаване на 20-годишна концесия на три плажа – „Бургас-север”, „Къмпинг Нестинарка” (Царево) и „Обзор-юг”(Несебър). По неговите думи до края на седмицата ще минат процедурите за още пет плажа с голям обществен интерес. „Прави впечатление категоричният отказ на министерството да допусне медии до процедурата по отварянето на офертите”, каза още той.

Народният представител посочи получен сигнал от група граждани на 2 декември в Комисията за борба с корупцията. „Подписан е от представители на фирми, които твърдят, че на 30 ноември върху тях е бил оказан натиск от група мъже, които са твърдели, че са представители на новия концесионер, който вече е ясен и ще бъде формално избран през януари. Искали са пари от наемателите на обекти в момента на плажа „Бургас-Север”, уточни депутатът. Той допълни, че сигналът е бил гласуван от комисията като основателен и по предложение на експертите е бил изпратен в ГДБОП. „Вчера в комисията беше внесен нов сигнал, който поставя нови тревожни факти и въпроси около тази концесия”, подчерта Зафиров.

Според него е направило впечатление, че всички процедури са открити с решения на Министерския съвет от 10.11.2016 г., т.е. няколко дни след провеждането на първия тур на изборите за президент на Република България и непосредствено преди подаването на оставка на сегашното правителство. „Времето, в което са обявени – декември месец, не съвпада с периода на подготовка на плажовете за следващия сезон, т.е. няма непосредствена необходимост от провеждане на процедурите по това време на годината”, коментира той. Според него определеният срок за закупуване на документи и за подаване на заявленията с оферти е изключително кратък – 14 дни.

Атанас Зафиров поиска да бъде извършена внимателна проверка на всички процедури за описаните плажове, тъй като прибързаните действия и недобре организираните и проведени конкурси могат значително да застрашат обществения интерес и туристическия сезон през 2017 г.