Община Царево поиска модерно пристанище „Мичурин“ за поколения рибари! Трябва ли увъртане?

img

Допитали сме се до експери и рибари, морето и вятърът няма да променят посоката си, трябва да сме градивни в полза на морските хора, категоричен е кметът Георги Лапчев. Опозицията поиска въпросът да бъде отложен за поредното експертно мнение в неясен периодОбщина Царево иска модерно рибарско пристанище, което да приютява морските хора и да бъде в полза на жителите на града за десетилетия напред. Местният парламент днес гласува за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Мичурин”, което е първа и неотложна крачка към осъществяването на проекта. Темата обаче разпали дълги спорове, като в техния ход се оказа, че няма как морето и вятърът да променят посоката си, а рибарите имат нужда от сигурност, за да не се налага да треперят при лошо време.

„Това, което предлагаме днес е проект за парцаларен план, който ще поволи да бъде създаден проект за пристанището. Това е липсващата и неразделна част към него.“, обясни кметът Георги Лапчев.

Темата предизвика реакции от страна на опозицията, като бившият кмет на Царево и настоящ общински съветник от БСП Петко Арнаудов заяви, че въпросът бил огледан повърхностно. Той поиска допълнително допитване до експерти, както и настоя за ново обществено обсъждане. В хода на дебатите обаче стана ясно, че в процеса на реализиране на идеята е било взето мнението на рибарите, както и оценките, изследванията и мненията на редица експерти. Дебатите се прехвърлиха на темата за дълбочината и дали ще могат в новото пристанище да акостират риболовни кораби. „Вижте, тук трябваше да има скица, нагледно да покажете проекта“, каза Петко Арнаудов и настояваше решението да бъде отложено.

„Всичко можем да ви покажем при интерес от Ваша страна. Темата е изключително важна за нас и за поколенията напред. Няма опасности от рода – плитко е, ще заседнат кораби. Хидроинженери дълго работиха тук, правени са обсъждания. Не трябва да се поставят спънки пред осъществяваването на градивни процеси в общината. Бъдете конструктивни“, каза кметът Георги Лапчев.

В крайна сметка решението беше взето с 11 гласа „за“ и 2 „против“.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Труп край Моста в Бургас

Пожар в центъра на Бургас

Акции за дрога в Айтос