Колкото и да е невероятно има едно нещо, по което двамата кандидат-президенти на САЩ си приличат. И Хилари Клинтън, и Доналд Тръмп са еднакво скептични към преговорите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и САЩ. А още по-невероятното е, че Клинтън, Тръмп и ... община Карнобат се оказват на една ос, макар и проявявайки различни резерви по темата.

Преди месец Карнобат даде заявка, че ще се превърне в третата българска община, която ще каже „не“ на Трансатлантическото споразумение, което в момента е процес на договаряне. Според градоначалника Георги Димитров производителите в региона трябва да бъдат категорично защитени, защото в Карнобат се отглеждат стотици декари с лозя, зърно, череши, ябълки, праскови и не бива да се допуска подобни споразумения да определят съдбата на производителите. Доколко обаче е оправдан страхът, че големи транснационални корпорации ще се облагодетелстват за сметка на местния бизнес?

„Дори най-големите противници на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ признават, че при неговото сключване ще има масов спад на цените на стоките, произвеждани от двете страни. Българските фирми ще могат да продават продукцията си безмитно в САЩ, а американските стоки на нашия пазар ще поевтинеят с 10-15%”, каза за BurgasINFO евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов при посещението си в Бургас. Според него карнобатските производители не бива да бързат да са против, защото споразумението може да им даде безмитен достъп до хипермаркетите в САЩ.

„Ако карнобатските вино и ракия се внасят в САЩ без мита, те ще пометат пазара и ще се превърнат в хит в хипермаркетите на цени от 5-6 долара бутилката. От какво се притесняват карнобатлии? От калифорнийските вина ли? Няма причина, защото въпреки че са много хубави, техните цени не могат да паднат толкова”, казва още Малинов. От друга страна, всички американски стоки ще поевтинеят с 10-15% на нашия пазар. А това са основно дрехи и технологии – компютри и таблети. В този случай тези, които ще пострадат, не са винопрозиводителите, а онези, които се опитват да възродят българския компютър „Правец” например. Потребителят остава най-облагодетелстваната страна.

Всъщност Трансатлантическото споразумение за по-свободна търговия между Европа и САЩ не предвижда само падане на митата. Преговарящите екипи от страна на ЕС се опитват да склонят САЩ да променят силно протекционисткото си законодателство и да допуснат до търговете за обществени поръчки европейски фирми.

„По непонятни за мен причини хората си мислят, че САЩ е по-силната страна в споразумението, а не е така. ЕС е по-силна и по-голяма във всяко отношение – територия, хора, пазар, богатство. В почти всички сфери: хранителни продукти, горива, автомобили, културни продукти ЕС има по-високи стандарти за защита както на потребителите, така и на работниците. Дори в Америка профсъюзите чакат това споразумение с готовност, защото ще вдигне социалната защита на собствените им работници. Само по едно нещо Америка има по-висок стандарт от нас и то е свързано с авторското право. В момента и Тръмп, и Клинтън са критични към споразумението и със сигурност следващият президент на САЩ ще иска да го промени. А ние се държим сякаш някой страшно ни ухажва, а всъщност ние сме тези, които имат интерес от него”, казва Светослав Малинов.

Основна нападка срещу ТПТИ е, че преговорите се извършват тайно и то ще бъде подписано натъмно. Но какво ще се случи всъщност? Ако се постигне единомислие и преговарящите екипи го подпишат, споразумението няма да влезе в сила. То трябва да мине през Европейския парламент, където ще бъде прието или отхвърлено анблок, а след това преведено и гласувано от парламентите на отделните държави. Предполага се, че от подписването до гласуването му ще минат около две години. Така всеки, който има каквито и да е съмнения, ще може да прочете текстовете и да провери има ли опасност за неговия занаят, индустрия и т.н.

„Добрият вариант на ТПТИ е с премахване на арбитража между инвеститор и държава. Това е най-добре както за Европа, така и за България, защото с приемането на арбитраж въобще не е сигурно”, добавя Малинов.

Според него излизането на Великобритания от ЕС няма да се отрази на преговорите за Трансатлантическото споразумение.